Saobraćajni institut CIP iz Beograda predstavio je u Prijedoru generalni projekat auto – puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad. Ekipe ovog instituta nakon godinu i po dana istraživanja terena, dali su na razmatranje tri moguće varijante.

Prema generalnom projektu CIP -a,prva varijanta duga je 78,6 kilometara i koštala bi 850,7 miliona evra, za drugu od 74,3 kilometra potrebno je oko 728 miliona evra, dok je treća varijanta autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad dužine 83,8 kilometara i vrijednosti 938,2 miliona evra.

Za usvojenu varijantu auto – puta biće izrađen avio – snimak i 3D model,kako bi bili viđeni svi detalji.

Ipak će Rrpublika Srpska i stručne službe odlučiti koju varijantu CIP dalje nastaviti da radi ukoliko dođe do ugovaranja idejni projekat, nakon toga se radi glavni projekat i izvođenje radova izgradnja auto -puta”, kaže Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP -a.

Kineska kompanija zainteresovana je za ulaganje u izgradnju ove dionice auto -puta. Predstavljena studija je zeleno svjetlo za početak pregovora sa finansijerima.

“Ali isto tako i za početak pregovora oko uslova koncesije sa Kinezima, poznato je da su oni zainteresovani i za rekonstrukci pruge od Banjaluke do Novog Grada i autoputa na istoj dionici”, rekao je Dušan Topić, generalni direktor Autoputeva Republike Srpske, a ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić dodaje: “Ako bude sve kako je planirano do iduće godine startamo sa radom”.

U Prijedoru je već odavno prepoznata važnost izgradnje putne i željezničke infrastrukture.

“Nema ekonomskog razvoja bez dobre saobraćajne povezanosti zato je za Prijedor vrlo značajnan i taj poprečni izlaz na autoput Beograd- Zagreb i konačno je ta naša ideja realizovana”, kaže gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Kada je riječ o projektima infrastrukture, za Republiku Srpsku pored ove dionica autoputa bitna je i izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, što opstruiše Hrvatska, ali sluha nema ni u zvaničnom Sarajevu, kaže ministar Neđo Trninić.

Direktor Autoputeva Srpske smatra da postoji rizik za gubljenje sredstava Evropske unije, predviđenih za izgradnju mosta na Savi,ali vjeruje da do toga neće doći jer do kraja godine još ima vremena da se sve pokrene sa mrtve tačke.

Prezentaciji su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, direktori “Željeznica Republike Srpske” i “Puteva Republike Srpske” Dragan Savanović i Nenad Nešić, predstavnici kineske kompanije “Čajna šadong internešnel ekonomik end tehnikal kooperejšen”, i brojni predstavnici javnog života prijedorske regije.