Svi koji ikako mogu neka izbjegnu putovanje prema moru u subotu, 30. jula. Ako baš moraju krenuti na put, neka budu jako strpljivi, jer se očekuju enormne gužve na putevima prema moru tokom cijelog dana.

Osim što je riječ o udarnom turističkom vikendu, velike gužve prouzrokovaće i posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji.

On 30. jula dolazi u Ljubljanu, zbog čega će gotovo cijelu subotu biti zatvoren tunel Karavanke kao i auto-put od austrijsko-slovenačke granice do Ljubljane.

U Hrvatskim autoputevima i Hrvatskom autoklubu upozoravaju vozače da će zatvaranje saobraćajnice koja povezuje sjevernu Evropu s Hrvatskom prouzrokovati velike gužve na auto-putu Zagreb – Goričan, Zagreb – Macelj, zagrebačkoj obilaznici te na auto-putu Rupa – Rijeka.

HAK najavljuje da se na naplatnim rampa Zaprešić i Sveta Helena kolone očekuju već od 6 sati, koje će se zatim slivati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru, odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj rampi Lučko.

Najveći pritisak vozila očekuje se upravo na auto-putu Goričan – Zagreb, s obzirom na to da slovenački Prometno-informacioni centar svim vozačima preporučuje da iz smjera zapadne i severne Evrope prema Hrvatskoj upute preko Trsta, Grac ili preko Mađarske prema Goričanu.

Prema najcrnjem scenariju, u određenom je trenutku moguće formiranje kolone vozila od naplatne ramoe Sv. Helena do naplatne rampe Lučko, što je oko 50 kilometara.

HAK, pak, svima koji u u subotu, 30. jula, iz Hrvatske kreću prema sjevernoj Europi savjetuju da koriste najprotočniji pravac, a to je auto-putem A4 Zagreb – Goričan prema graničnom prelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je auto-putem A2 Zagreb – Macelj preko graničnog prelaza Macelj prema Mariboru.

Putin dolazi u Sloveniju u 13 sati iz Moskve i odmah će se nakon slijetanja na Brnik uputiti na Vršič, gdje će učestvovati na “memorijalnoj ceremoniji” u povodu 100. godišnjice gradnje “ruske kapelice”.

Naime, ruski vojnici zarobljeni u Prvom svjetskom ratu sagradili su kapelicu za svoje saborce koji su poginuli u snježnoj lavini 1916. Predviđeno je da kod kapelice ruski predsjednik održi prigodni govor, a nakon toga će na ljubljanskom groblju “Žale” otkriti spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima poginulima u Sloveniji u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Ali, dolazak ruskog šefa države neće se ograničiti samo na “komemorativnu posjetu”, jer će se, kako su najavili u Kremlju, obaviti i zvanični razgovori “u odabranom i uskom krugu”.

“Posjetu bih podijelio u dva dijela: komemorativni i radn””, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Srbijadanas