Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je navode hrvatskog kolege Mire Kovača da srpska protestna nota “podsjeća na Miloševića”, te ocijenio da su, s druge strane, povampirene ustaše u Srbu nasljednici fašističke ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Ante Pavelića.

“Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema Dačićevim riječima, dok je Hitler za Nijemce i cijeli svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše su simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Alojzije Stepinac, simbol svetosti.

“Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike”, naglasio je Dačić.

Dačić ističe da u srpskoj protestnoj noti nema, kako kaže Kovač, “lažnih citata”, nego da su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Vaskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gdje je on propovijedao lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH.

U srpskoj protestnoj noti se, podsjeća Dačić, navodi citat iz Stepinčeve okružnice biskupima, gdje kaže da je “NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal”.

Dačić navodi i da na suđenju 3. oktobra 1946. godine Stepinac izjavljuje da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “vjerskom prelazu”.

“Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem”, naglasio je Dačić.

Hrvatske neoustaše i pravaši prekidali su obilježavanje dana ustanka antifašista u Hrvatskoj, u Srbu, skandirajući “Za dom spremni!” i vrijeđajući učesnike manifestacije.

Pravaši i udruženje “Žene u domovinskom ratu” glasno su pjevali Tompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, nastojeći da nadjačaju govornike.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, koja je uručena hrvatskom ambasadoru u Beogradu, predstavlja jeftin napad i pokušaj destabilizacije Hrvatske “u osjetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i prije proslave Oluje”.

SRNA