Automobil Golf 2 uskoro bi mogao dobiti svoj spomenik. Zašto baš Golf, daće vam objašnjenje oni koji voze ovaj automobil godinama. Golf je, naročito za vrijeme rata, odigrao važnu ulogu u životima ljudi.

Redžad Hanić Golfa vozi 21 godinu. Proizveden je ’89. godine. Na njegovom Golfu je sve original – boja, sjedišta, kontrolna tabla, volan. Šta znači ostati u kvaru, Redžad ne zna. Udesa nikada nije imao, a vozio ga je kaže i 140 na sat.

“On ne može da stane ako imate goriva, bez obzira na uslove. Nije on tako ni spor. Bilo je kiša, snijeg, ide BMW ide Mercedes. Oni meni mogu preći na ravnici, ako dođemo do krivine, ja njih itekako ostavim”, govori Hanić.

“Njegovo visočanstvo Golf” bi uskoro mogao dobiti i svoj spomenik, ali još nije poznato kada i na kojem mjestu. Generacijama je valjao i zbog toga je nastala ideja. Prevozio je sve i svašta, a znao je poslužiti i kao freza.

“Golf je bio simbol da dobro stojimo, da imamo, a nažalost i za period ’92-’95. Pored svega što je činio za nas, on je spasio mnoge živote. Zahvaljujući sposobnosti da ide na sva goriva, smatram da zaslužuje da ima svoj spomenik”, izjavio je kipar Daniel Premec.

Onih koji gaje ljubav prema golfovima je mnogo. Pokazuju to i organizovane grupe koje na internetu postavljaju svoje ljubimce.

“On je moj miljenik, ipak je 21 godina puno. Tolike godine da vas nikad ne ostavi, Zagreb, Beograd, nema stajanja. Gorivo naspem, odem i vratim se i vozam se još 7 dana”, objasnio je Hanić otkud tolika ljubav prema Golfu.

Ponekad zamijeni ulje i to je sve. Nije poput onih koji svako malo ulažu i sređuju auto. Svog ljubimca ne štedi. Ali zna s njim – što je kaže, najvažnije.

“Ja ga ne čuvam, ja mu dušu uzimam. Ali dušu mu uzimam onoliko koliko on može da podnese. Nema se šta čuvati, mora postojati mjera”, dodao je

I njemu je Golf valjao u ratu, prisjetio se Redžad. Pod granatama je prelazio kilometre. Emotivno je vezan za njega.

Svog ljubimca Redžep namjerava voziti bar još 7 ili 10 godina. Za priču o prodaji ne želi ni da čuje. Za njega je Golf 2 i ekonomski, a i glede puteva u BiH, savršen automobil.

Izvor: N1/NN