Istraživači iz Pitsburga ustanovili su da se energija troši i kada smo pasivni, ali upozoravaju da, ma šta radili, nikako ne ostajemo satima u istom položaju.

Svaki put kad osjetite grižu savjesti što ste osam sati proveli za kancelarijskim stolom, imajte na umu i da sjedenje na stolici troši kalorije!

To su ustanovili istraživači iz Mičigenskog istraživačkog centra sa Univerziteta u Pitsburgu, koji su u studiju uključili 74 volontera, većinom u srednjim dvadesetim godinama, normalne tjelesne težine i sa iskustvom u kancelarijskim poslovima.

Volonteri su bili podijeljeni u grupe: jednoj je bio zadatak da 15 minuta sjede i kucaju na računaru, zatim da stoje 15 minuta, šetajući se samo nekoliko koraka oko stola.

Druga grupa je takođe sjedila 15 minuta, ali gledajući u televizor, a ne za računarom. Nakon 15 minuta nastavili su na traci za trčanje da hodaju 15 minuta u blagom ritmu. Treća grupa je najprije stajala 15 minuta, a zatim sjedila isti vremeski period. Učesnici četvrte grupe radili su suprotno: prvo su hodali na traci, a zatim 15 minuta sjedili.

Volonteri su nosili maske koje su precizno mjerile potrošnju energije, odnosno koliko kalorija su trošili.

Rezultati su bili sljedeći: volonteri koji su sjedili generalno su trošili 20 kalorija tokom 15 minuta sjedenja, bez obzira na to da li su kucali na računaru ili gledali televiziju. To je bilo očekivano. Ali, oni koji su pravili pauze stojeći pored stola, pokazali su iznenađujuće rezultate.

Bilo da su prvo stajali pa sjedili ili obrnuto, svi koji su pravili 15-minutne pauze ustajući od stola, potrošili su osam do devet kalorija više za jedan sat. Poređenja radi, jedna kugla sladoleda ima oko 50 kalorija.

Hodanje na traci je dalo bolje rezultate – volonteri koji su lagano šetali na traci potrošili su tri puta više kalorija od onih koji su samo sjedeli ili povremeno stajali. Tačnije, za sat vremena šetnje, trošili su 130 kalorija.

Poenta istraživanja je, kaže vođa istraživanja Set Krisi, sa Univerziteta u Pitsburgu, da možemo da kontrolišemo težinu dok smo na poslu, ali nam je od pukog stajanja potrebnija lagana šetnja. Ali, kaže on, i povremeno protezanje nogu je sasvim dovoljno ako želimo da povedemo računa o krvnom pritisku, šećeru u krvi i zdravoj kičmi. Sve je bolje od konstantnog sjedenja.

Novosti