Dvojica muškaraca naoružana noževima upala su u crkvu u gradiću Saint-Etienne-du-Rouvrayu na sjeveru Francuske tijekom jutarnje mise te su prerezali grkljan svećeniku i teško ranili još jednog taoca. U crkvi su se u trenutku napada nalazili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika. Treća časna sestra uspjela je pobjeći i obavijestiti vlasti o napadu, nakon čega je policija na mjestu događaja ubila napadače.

NOVO 14:25 – Policija je navodno identificirala jednog od napadača kao mještanina koji je nosio elektroničku narukvicu za nadzor nakon što je u ožujku osuđen u Francuskoj jer je 2015. htio pobjeći u Siriju, no vraćen je natrag s turske granice. Dopušteno mu je da bude bez nadzora od 8.30 do 12.30 sati, a napad se dogodio između 9 i 11 sati.

——————————–
14:10 – Francois Hollande došao je na lice mjesta i kazao kako je riječ o divljačkom terorističkom napadu i kukavičkom činu.

——————————–

13:53 – Francuski mediji pišu kako je ova crkva, uz još neke, bila na listi meta 24-godišnjeg studenta alžirskog porijekla Sida Ahled Ghlama. No plan mu nije uspio i on je uhićen nakon što je u travnju prošle godine ubio trenericu fitnessa Aurelie Chatelain.

——————————–

13:20 – Nakon jutrašnjeg nemilosrdnog terorističkog napada na crkvu u francuskom gradiću Sain-Etienne-du-Rouvray oglasio se i papa Franjo.

– Posebno smo šokirani jer se to barbarsko ubojstvo dogodilo na svetom mjestu gdje se objavljuje Božja ljubav – rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Rekao je da Papa osjeća ‘bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja’ te da najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.

Napad se dogodio na dan kada počinje Svjetski susret mladih u Krakovu, veliki katolički skup na kojem će sudjelovati papa Franjo.

——————————–

13:07 – Ranjena je cijela Francuska i svi katolici, oduprijet ćemo se tom barbarskom napadu – poručio je na Twitteru premijer Manuel Valls nakon što je jutros u malom francuskom gradiću ubijen svećenik.

– Strašno. Sve se radi kako bi se izazvao vjerski rat – komentirao je na TwitteruJean-Pierre Raffarin, bivši konzervativni premijer koji sada predsjeda Vanjskopolitičkim odborom Senata.

Za sada nema informacija o identitetu dvojice napadača, a nije poznat ni motiv napada. Pojavile su se glasine da su napadači uzvikivali ‘Daesh’ (sinonim za ISIS), dok su ulazili u crkvu. Francuska novinarka Anne-Elisabeth Moutet rekla je za Sky News da su azilanti navodno vikali ‘Alahu akbar’ na stepenicama crkve.
——————————–

12:42 – Eulalie Garcia, koja radi u obližnjem kozmetičkom salonu, kazala je novinarima kako je poznavala starog svećenika te da joj je predavao vjeronauk dok je bila mala.

– Moja obitelj živi ovdje 35 godina i oduvijek ga znamo. Bio je čovjek kojeg je zajednica cijenila. Vrlo diskretan i nije se volio nametati i privlačiti pažnju na sebe – kazala je Garcia i dodala kako je šokirana zbog smrti svećenika koji je živio nasuprot crkve.

Svećenik Jacques Hamel rođen je 1930. godine u Darnetalu, a zaređen je 1958.

——————————–

12:20 – Dvojica muškaraca naoružana noževima zarobila su nekoliko talaca u crkvi u Normandiji na sjeveru Francuske, objavila je u utorak francuska policija.

Policijski izvor je rekao da su napadači za taoce uzeli četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu tijekom jutarnje mise.

Prema izvještajima novinara s lica mjesta, iz crkve odjekuju pucnjevi, a BBC javlja kako je naoružane muškarce nakon 40-minutne talačke krize ubila policija.

Jutarnji.hr