Na potjernici Interpola je već 14 godina, a krajem prošle godine je boravio u Beogradu pod lažnim identitetom.

Željko Maksimović-Maka (53) izmiče vlastima Srbije od 2002, kada je optužen za ubistvo Boška Buhe.

Optužen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, nekadašnji saradnik Državne bezbjednosti i sin visokog funkcionera vojne bezbjednosti, Maksimović se od bjekstva 2002. najčešće kretao na relaciji Španija – Južna Amerika. Pod lažnim imenom boravio je u Beogradu u decembru 2015.

najtrazeniji_srbin1

Tada se susreo sa Vladimirom Jovanovićem Japancem, koji je u to vrijeme bio u kućnom pritvoru i čekao pravosnažnu presudu za otmicu i iznudu. Maksimović se raspitivao o kretanju nekolicine ljudi iz državnih institucija koji su vodili istragu protiv njega i insistirali na njegovom hapšenju. Ovo je prva potvrđena informacija da je Maksimović bio u Srbiji još od 10. juna 2002, kada je ubijen Boško Buha (43) kod hotela “Jugoslavija” na Novom Beogradu. Bilo je sumnji da se pojavio u Srbiji poslije prvostepene oslobađajuće presude od 18. novembra 2004, ali ta informacija nije potvrđena.

Maka je označen kao blizak saradnik klana Q”Amerika”, kako u vrijeme Buhinog ubistva, tako i tokom narednih godina u bjekstvu. Nakon hapšenja drugog čovjeka te organizacije, Zorana Jakšića u Peruu, ostao je jedini pripadnik klana koga progoni Srbija. Navodni vođa klana “Amerika”, Mileta Miljanov-Majk, je nedavno otputovao iz Beograda u SAD, gdje slobodno boravi jer u Srbiji nije pod optužbama.

SrbijaDanas