Najmanje deset ljudi je ubijeno, a više od dvadeset je ranjeno u pucnjavi u šoping centru “Olimpija” u Minhenu.

08:05 – Šef policije grada Minhena Hubertus Andre je rekao da policija za sada ne može da provjeri informacije da li je napadač izvršio samoubistvo. “Tokom potrage pripadnik policije u civilu je u prvoj fazi operacije razgovarao sa napadačem i pucao u njega. Da li ga je pogodio ili ne pokazaće istraga”, naveo je policajac.

Napadač, osamnaestogodišnji Nijemac iranskog porijekla je izvršio samoubistvo. Motiv napada za sada nije poznat, a veze sa terorističkim organizacijama nisu otkrivene. Iz policije navode da je napadač “djelovao sam”.

Pucnjava je počela u restoranu “Mekdonalds”. Naoružani muškarac je navodno trčao kroz tržni centar i pucao na ljude a nakon toga je pobjegao u pravcu podzemne željeznice. Njemački mediji navode da je policija pronašla jedno vozilo za koje se sumnja da pripada napadaču.

U Minhenu je proglašena vanredna situacija. Na zgradama svi državnih ustanova u Njemačkoj danas će zastave biti spuštene na pola koplja, odlučile su vlasti zemlje.

Za danas je zakazan i sastanak Savjeta za bezbjednost Njemačke.

Njemački predjsednik Јoakim Gauk saopštio je da je “užasnut” zbog “ubistvenog napada” u tržnom centru. Šef kabineta kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer rekao da će Njemačka učiniti sve da se spriječi ekstremističke napade.

RTRS