Obala rijeke Sane kod Prijedora postala je oaza mira i velelepnih vikendica, Prijedorčana sa dubljim džepom.

Trend izgradnje kuća za odmor postao je posebno aktuelan posljednjih godina. Zbog velike tražnje, cijene placeva pored rijeke Sane rastu i do 40.000 KM.

Nedeljko Nikić iz Prijedora, 2002. godine sagradio je vikendicu pored Sane  Nakon 13 godina uživanja u prirodi i uz vodu, odlučio je da je proda. Cijena – prava sitnica?!

– Pa jedno 110.000 maraka za dulum zemlje – ističe Nikić.

vikendice pored sane (2)

Na prvi pogled čudno, jer za isti novac može da se kupi petosoban stan u centru Prijedora. Mirjana Popović iz Austrije prije osam godina kupila je plac od 1.000 kvadrata za 25.000 KM i na njemu sagradila vikendicu.

– Toliko je lijepo da svake godine ovdje provedem po tri mjeseca. Pored nas žive Slovenci, mi smo iz Austrije, jedni žive u Švedskoj, drugi su iz Holandije – rekla je Popovićeva.

Najatraktivnija je desna obala Sane i to od grada do mjesta Usorci, tvrde upućeni. Potražnja je tolika da ponuda ne može da je zadovolji.

vikendice pored sane (3)

Prema tvrdnjama Nedžada Rešića, trgovca nekretninama, u slučaju da se u ponudi nađe neki plac na obali Sane, “do podne bi bio prodat”.

Јedno je sigurno, obala Sane postaje oaza u kojoj mir mogu da pronađu samo oni sa dubljim džepom. Zato građani u šali, vikend naselje uz poznatu rijeku nazivaju “prijedorski Beverli Hils”.

RTRS