Plan za državni udar vjerovatno nastao u vojnoj bazi SAD “Bondstil”, koja je pod komandom Kfora… Vođa pobune, turski pukovnik Tanžu Poshor bio pripadnik Kfora, a u Ankaru došao baš prije puča

Neuspijeli vojni puč u Turskoj vjerovatno je organizovan u američkoj vojnoj bazi “Bondstil”, koja je pod komandom mirovne misije NATO na Kosovu (Kfor), pišu mediji u Istanbulu.

Oni navode da je sumnjivo to što je jedan od vođa državnog udara, pukovnik turske vojske Tanžu Poshor služio kao pripadnik Kfora, a koji je u Ankaru došao svega nekoliko dana pred puč.

Presretnuti pozivi

Prema navodima turskog “Hurijeta”, Poshor, koji je nekad bio šef obezbjeđenja predsjednika Turske, tražio je nekoliko slobodnih dana protekle nedelje, baš prije nego što se pokušaj državnog udara dogodio.

Njegovi šefovi iz NATO na Kosovu dozvolili su mu da otputuje u Ankaru i aktivno učestvuje u pokušaju svrgavanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana – piše “Hurijet” i naglašava da je Poshor povrijeđen u borbama na ulici u petak, a nakon toga priveden.

List dodaje da su presretnuti njegovi telefonski pozivi iz kojih je jasno da je bio jedan od glavnih organizatora pobune u kojoj je stradalo 290, a povređeno čak 2.000 osoba.

“Razgovarao je sa piscem Tundžajem Opčinom, bliskom imamu Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD i kog je režim u Ankari označio kao mozak cijele operacije”, otkriva “Hurijet”.

Turski list podsjeća da je Erdogan već javno okrivio Vašington za organizovanje puča, kao i da su pohapšeni visoki vojni zvaničnici svi do jednog završili američke akademije.

“Nakon informacije da je i Poshor imao aktivnu ulogu u puču, sve upućuje na to da su američki obaveštajci baš u “Bondstilu”, na Kosovu, planirali državni udar u Turskoj”; zaključuje turski list.

Većina Albanci

Tome u prilog idu i tekstovi u albanskim medijima, u kojima se navodi da su većina turskih generala i pukovnika odgovornih za izvođenje vojske na ulice poreklom Albanci baš s Kosova.

“Od ukupno 29 uhapšenih generala i pukovnika čak 25 su albanskog porijekla. Među njima su bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk i komandant Druge armije general Adem Huduti, koji vode porijeklo sa Kosova. Jedan od organizatora vojnog udara je i general-potpukovnik Metin Idil, koji je takođe albanskog porekla”, pišu albanski portali.

Oni navode da je Huduti, prije preuzimanja komande nad turskom Drugom armijom, komandovao jedinicama na granici sa Rusijom i Grčkom, kao i da je bio na čelu turskih snaga u Avganistanu. Albanski mediji navode da je Huduti rođen u Rečanu, u blizini Prizrena, a njegova porodica preselila se u Tursku kad je imao pet godina. Kad je riječ o Ozturku, koji je negirao umješanost u puč, on porijeklo vodi iz Kosovske Mitrovice.

Inače, analitičari vjeruju da su američki obavještajci organizovali propali vojni puč u Turskoj iz osvete Erdoganu za ponovno uspostavljanje bliskih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Navodno, tvrde diplomatski izvori, kap koja je prelila času jeste Erdoganova odluka, koja još nije objavljena, da sa Rusijom nastavi projekat gasovoda “Turski tok”.

Informer/Press