Cijene stanova i kuća u Prijedoru u posljednjih nekoliko godina se ne mijenjaju.

Po riječima trgovaca nekretninama, tražnja je za prvih šest mjeseci ispod očekivanja.

Prijedorčani se uglavnom odlučuju za manje stambene jedinice, od 30 do 45 kvadratnih metara. Najslabije se prodaju kuće, a razlog za to je uglavnom neposjedovanje ispravne dokumentacije kod prodavaca, kao i dotrajalost objekata, koja zahtijeva dodatna ulaganja ovih vlasnika.

Prijedorčani uglavnom smatraju da je cijena nekretnina u gradu visoka. Slabiju potražnju komentarišu slabom kupovnom moći građana.

U Prijedoru se najslabije prodaju kuće. Milutin Lukić, sedam mjeseci bezuspješno pokušava da proda kuću s okućnicom u prijedorskom naselju Čirkin Polje. Kaže, interesovanja ima, ali na tome se sve i završi.

– Vjerovatno ova situacija ekonomska malo otežava pa se ljudi više informativno raspituju – kaže Lukić.

Tražnja za stanovima postoji, ali je u prvih 6 mjeseci ove godine slabija od očekivanja, iako su cijene gotovo identične kao i prošlih godina – riječi su trgovaca nekretninama. Kupce u Prijedoru zanima pretežno stara gradnja, i to manje stambene jedinice od 30 do 45 kvadratnih metara, koje su i najskuplje.

– Cijena tih stanova kreće se možda od nekih 1000 do 1200 KM, sve u zavisnosti od lokacije, te od toga u kakvom je stanju nekretnina – kaže Leonard Samardžija, trgovac nekretninama.

Kada je u pitanju prodaja kuća, najveći problem je neposjedovanje ispravne dokumentacije kod prodavaca nekretnine.

– Tu imamo papiroloških problema sa tim kućama u Prijedoru, a i to su sve kuće koje su stare od 40-50 godina, gdje su adaptacije neophodne. Samim tim one nose veću cijenu – kaže Samardžija.

Cijene za dvosobne stanove u Prijedoru iznose oko 1.000 KM za kvadrat, dok se kvadrat trosobnog stana prodaje za manje od 900 KM.

RTRS