Akcija “Pojas” u cilju upotrebe sigurnosnih pojasa putnika u automobilu i sigurnosnih sjedalica za djecu, sprovodi se na području Prijedora.

Akcija traje do 12. avgusta, a svi vozači koji ne budu vezivali pojas na zakonom propisan način, biće sankcionisani.

Vozači u Prijedoru, a pogotovo oni iskusniji, svjesni su važnosti vezivanja sigurnosnog pojasa tokom vožnje u automobilu.

Preporučuju obavezno vezivanje pojasa.

Ipak, prema podacima prijedorske policije, osam odsto vozača koriste zadnji pojas, dok prednji koriste njih više od pedeset odsto, što je ispod prosjeka zemalja regiona.

Marija Matić, portparolka CЈB Prijedor, kaže da će se tokom akcije “Pojas”, prezentovanjem zakonskih odredbi u neposrednom kontaktu sa građanima kao i sankcionisanjem uočenih prekršaja raditi na podizanju svijesti vozača i putnika u vozilima.

I u prijedorskom Auto-moto društvu apeluju na važnost vezivanja sigurnosnih pojaseva.

Mirko Brkić, sekretar AMD „Prijedor“, navodi da je njihova poruka vozačima da ne budu lijeni i da ne vežu pojas zato što će platiti kaznu ili zato što će ih zaustaviti policija, nego da obezbijede sebe i svoje saputnike u vozilu, a samim tim doprinesu i bezbjednijem odvijanju saobraćaja”.

Za nevezivanje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna od 30 maraka, dok je kazna za vozače koji nepropisno koriste sigurnosnu sjedalicu za djecu, 40 maraka.

RTRS