Ako se bavite kancelarijskim poslom, velike su šanse da sedite na stolici barem osam sati dnevno svaki dan. Kao posledica toga možda ste primetili bol u ovom predelu tela, ili čak promenu oblika vaše pozadine. Evo šta možete učiniti da biste povratili gipkost ovog dela tela.

Tokom dugotrajnog sedenja mišići zadnjice su potpuno neaktivni, zbog čega oni mogu početi da gube svoj oblik i elastičnost. Neaktivna zadnjica steže bočnoslabinski mišić, krivi kičmu, menja položaj tela i uzrokuje bol u leđima.

– Naravno da se negativne posledice neće odmah videti, ali nakon pet godina sedenja za stolom, velike su šanse da će se primetiti – kaže fizioterapeut Den Đordano i naglašava da se to posebno događa kod ljudi koji ne ustaju od stola duže vreme, a na stolici sede u iskrivljenom položaju.

– Ako kukovi i mišići zadnjice ne rade dobro, povećava se pritisak sve do kolena i zglobova – dodaje on.

SLABLJENJE MIŠIĆA

Dugotrajno sedenje u iskrivljenom položaju može dovesti do mišićne atrofije, odnosno slabljenja mišića pa se zbog toga može promeniti oblik ovog dela tela.

Privatni trener Adam Galo iz centra ”Brooklyn Boulders Queensbridge” kaže da mu mnogi klijenti dolaze upravo zato što žele da preokrenu posledice dugotrajnog sedenja.

– Mnogi u srednjim dvadesetim godinama više posvećuju pažnju svojoj karijeri nego vežbanju. Jednog dana pogledaju se u ogledalo i shvate da su im se mišići i koža zadnjice opustili i da treba nešto da preduzmu – kaže on.

Da biste sprečili ove posledice možete se poslužiti sledećim uputstvima za pravilno sedenje i vežbe:

1. Prilagodite stolicu tako da su vam bokovi nešto viši od nivoa kolena. Stopala držite ravno ispred sebe oslonjena celom dužinom o pod.

2. Donji deo leđa oslonite – ili dobrom stolicom ili jastučićem. Ramena izravnajte, ali ih držite u opuštenom stanju.

3. Ekran računara trebalo bi da vam bude u liniji očiju ili malo ispod nje. Ako vam je ekran prenisko postavljen glavu ćete sagnuti prema napred.

4. Laktovi bi  trebalo da budu postavljeni u visini stola, a tastatura bliže rubu, kako prstima ne biste morali da ”lovite” tipke.

5. Ako vežbate redovno, nemate razloga za brigu. Stručnjaci savetuju pilates kako biste očvrsnuli mišiće i ispravili držanje.

Dobrodošle su i sve vežbe za bokove, kukove i zadnjicu, a fizioterapeut Den Đordano tvrdi da čučnjeve možete da radite čak i kada sedite.

Self.com/Blic