U “Galeriji 96” otvorena je izložba slika “Riznica Rusije” Vitalija Kasatkina i “Na putu u hram” Vladimira Leontjeva.
Jedan od autora izložbe Vladimir Leontjev istakao je da je prvi put u Republici Srpskoj i da je oduševljen prijemom kod građana u svim gradovima gdje je do sada izložba bila viđena.

“Izložbe su tematski slične i dobra su kopča za vezu Rusije i Republike Srpske, jer je u osnovi pravoslavlje budući da su slike nastajale u ruskim pravoslavnim hramovima”, naveo je Leontjev.

Osim mnogobrojnih Prijedorčana, sinoćnjem otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici “Doma zanata” iz Sankt Peterburga i Udruženja građana srpsko- ruska zajednica “Zavet”.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković zahvalio je, u ime građana Prijedora, ruskim umjetnicima za ljepotu unikatnih radova koji se ovih dana mogu vidjeti na gradskom trgu.

Izložba će biti otvorena do sutra, do kada će na malom gradskom trgu trajati i prodajni sajam ruskih tradicionalnih zanata na kojem će biti predstavljeni predmeti umjetničke i domaće radinosti naroda Rusije, a koji su dio prezentacije dekorativno-primijenjenog stvaralaštva Rusije pod nazivom “Slavjanskaja gornica”.

Matrjoške, kovčezi, predmeti enterijera, suveniri od brezove kore i lana, te dizajnerski nakit, proizvodi rađeni tradicionalnim tehnikama starih ruskih zanata samo su dio ponude na prodajnoj izložbi.

Predsjednik Udruženja građana srpsko-ruska zajednica “Zavet” iz Sankt Peterburga Irina Astapenkova istakla je da je cilj kulturnog projekta “Slavjanskaja gornica” učvršćivanje socijalnih i kulturnih veza između dva bratska naroda, kao i da je izložba već viđena u Višegradu, Bijeljini, Banjaluci, a nakon Prijedora biće i u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.

Ovaj projekat su, osim gradske uprave u Prijedoru, podržali i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ambasada Rusije u BiH, a u Sankt Peterburgu ima podršku gradske administracije i Ministarstva kulture Rusije.

SRNA