Danas je teško ili gotovo nemoguće naći dokaze o tome da je nekadašnji britanski premijer Winston Churchill 1945. privremeno proglasio apartman u londonskom luksuznom hotelu Claridge teritorijem Jugoslavije kako bi prestolonasljednik Aleksandar mogao biti rođen na tlu svoje zemlje i odmah dobiti titulu princa, piše BBC.

Prema popularnoj priči, Churchill je, naime, tada učinio uslugu jugoslavenskom kralju Petru II. naredbom da se apartman 212 u tom londonskom hotelu proglasi teritorijem tadašnje Jugoslavije samo na jedan dan.

Tokom Drugog svjetskog rata kralj Petar II. je sa samo 17 godina, zajedno s vladom, napustio Jugoslaviju i izbjegao u London, gdje je godinama kasnije, njegova žena, Kraljica Aleksandra ostala u drugom stanju u prebivalištu koje su uzeli u Claridgeu, hotelu koji je tada, a i sada važi za jedan od najprestižnijih u britanskoj prijestolnici, a princ Aleksandar je rođen 17. jula1945. u Londonu.

U britanskim novinskim člancima mogle su se naći priče o tome kako se Ujedinjeno Kraljevstvo smanjuje a Jugoslavija povećava, kako su ulazna vrata apartmana postala međunarodna granica, pa se “room service” pripreman u jednoj a isporučuje u drugoj zemlji.

Priča o apartmanu 212 može se pročitati na internetskim stranicama princa Aleksandra i u službenoj povijesti hotelu Claridge, no, kako navodi BBC, postoji samo jedan problem. Ne postoji ni jedan dokaz da je priča istinita.

Jedini dokument iz 1945. u kojem se spominje Jugoslavija i hotel Claridge je pismo britanskom ministarstvu vanjskih poslova od 23. jula u kojem se obavještava da je kraljica Aleksandra rodila sina, ali se dogovor Churchilla i kralja Petra ne spominje.

Dogovor se ne spominje ni u Hansardu, službenom zapisniku debata u britanskom parlamentu, ni u Churchillovoj biografiji, ni u dnevnicima privatnog sekretara britanskog kralja Džordža VI., koji je, inače, bio kum princu Aleksandru Karađorđeviću.

Hotel Claridge među najpoznatijim je hotelskim zdanjima u svijetu, a poznata je anegdota da ako nazovete recepciju i zatražite da razgovarate s kraljem, s druge strane žice recepcionar će vas uljudno upitati: “Oprostite, s kojim kraljem?”.

Upravo to dovoljno govori o samom zdanju, koji je tokom svoje 150-godišnje povijesti ugostilo mnoge slavne goste.

Smješten u srcu londonskog Mayfaira, hotel je poznat kao omiljeno mjesto za odsjedanje državnika.

O važnosti tog hotela svakako govori i podatak da je među klijentelom poznat i kao “aneks Buckinghamske palače”.

Osoblje hotela spremno je, kažu, u rekordnom roku prebojati prostoriju, promijeniti njenu namjenu i prilagodi je i najzahtjevnijim gostima.

Tanjug