Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da je Bitka na Kozari jedan od najznačajnijih događaja u Drugom svjetskom ratu i da je srpski narod slobodarski koji se borio na strani slobode i pravde, braneći sebe i druge.

“U Prvom svjetskom ratu poginuo je svaki treći Srbin. U Drugom svjetskom ratu 80 odsto Srba bilo je u partizanskom pokretu, kome su drugi narodi prišli tek kada se bližio slom fašizma i tako bili rehabilitovani”, rekao je Savanović na Mrakovici u obraćanju okupljenima na obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari.

On je naglasio da je srpski narod u istoriji dao ogromnu žrtvu za slobodu za koju je platio krvavu cijenu.

“Ova planina je natopljenja krvlju i mi imamo obavezu da saznanja o tome prenosimo budućim genracijama. Mi smo generacija koja je vjerovala da je sjeme zla nestalo”, rekao je Savanović i poručio da je Republika Srpska rezultat stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi na Kozari prije 74 godine stali na stranu slobode.

“Srbi nisu čekali ni kaznu ni nagradu jer samo tako umeju da žive i dišu. Malo je naroda koji vole slobodu kao Srbi”, poručio je Vulin.

On je naglasio da su Srbi na Kozari osvjetlali obraz, a da su sa ove planine nepregledne kolone otišle ka Јasenovcu.

“Nemojte da ova generacija pokvari uspomenu izjednačavanjem žrtava i dželata. Ne smeju se izjednačavati žrtve i dželati Јasenovca”, rekao je Vulin.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić rekao je da su junski i julski dani ispunjeni sjećanjem na borbu koja se 1942. godine vodila na Kozari i na zbjeg 80.000 mještana potkozarskog kraja.

“Fašistički okupator je prekrstario Kozaru i iskalio bijes na nemoćnima, ali je, uprkos svemu, narod Kozare ostao vjeran slavnoj Narodnooslobodilačkoj borbi”, rekao je Gajić, poručivši da se moraju čuvati sjećanje na prošlost, kao i mir i poštovanje među građanima.

Svečanosti na Kozari prisustvovali su savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragićević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, više ministara Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Srpske, SUBNOR-a, kineske, ruske i Ambasade Srbije u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari prisustovali su i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Polaganju vijenaca prethodili su prijem zvanica u vili “Mrakovica” i parastos, a obraćanje zvaničnika pratio je prigodan kulturno-umjetnički program.

Slijedi tradicionalni veliki narodni zbor koji okupnja građane potkozarskih lokalnih zajednica, te učesnike, potomke učesnika i poštovaoce Narodnooslobodilačke borbe. Obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari organizovale su vlade Republike Srpske i Srbije.

Na memorijalnom zidu na Mrakovici upisana su imena 9.921 partizanskog borca poginulog u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata, postoje podaci o 33.398 ubijenih civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Prema podacima SUBNOR-a, u zbjegu je bilo 80.000 ljudi od kojih je 68.000 završilo u logorima.

SRNA