Radnici “Željeznica Republike Srpske” održali su jednočasovni štrajk upozorenja u Banjaluci, Prijedoru i Doboju, kako bi ukazali na katastrofalno stanje u ovom preduzeću.

Traže redovne isplate plata, šest neisplaćenih toplih obroka, 11 nadoknada za prevoz i aktivno učešće sindikata u izradi Pravilnika o sistematizaciji.

Predsjednik Samostalnog sindikata samostalne djelatnosti Zlatko Marin rekao je da je jedan od većih problema lošeg poslovanja “Željeznica” to što Vlada ne servisira grantove.

Direktor “Željeznica” Dragan Savanović nije želio da komentariše štrajk upozorenja.

– Očigledno da oni ne žele da srede situaciju na “Željeznici”. Videćemo šta ćemo dalje da preduzmemo. Po meni je situacija toliko alarmantna da ćemo vjerovatno morati ući u ono najrigoroznije što ne želimo da se desi, a to će se čuti – rekao je Marin.

Portparol “Željeznica” Nada Stevanović rekla je da plate, primanja i ostala potraživanja Uprava isplaćuje u skladu sa dinamikom raspoloživih sredstava, ističući da je zadnja plata isplaćena za april.

– Plate i ostala primanja uprava nastoji da isplati na vrijeme, ali to zavisi od priliva sredstava na račun. Tako će biti i u buduće. Posljednja plata je isplaćena u aprilu, a od priliva sredstava zavisi kad će biti isplaćena sljedeća. Bilo bi dobro da para ima više, ali nema i toga su radnici svjesni – rekla je Stevanovićeva.

Јednočasovni štrajk upozorenja sindikalne organizacije održale su i 6. aprila.

U okviru “Željeznica Republike Srpske” djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Vlada Srpske: Danas subvencija za april 

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske odbacilo je tvrdnje sindikata da se “Vlada Srpske maćehinski odnosi prema `Željeznicama`”.

“Vada Srpske godišnje iz budžeta ovom preduzeću doznači 25 miliona KM subvencije. Prema ugovorima Ministarstva saobraćaja i veza i `Željeznica Republike Srpske`, subvencija se isplaćuje na ime održavanja infrastrukture i sredstava za prevoz (oko 18 miliona KM), te subvenciju putničkog saobraćaja (oko sedam miliona KM), a ne na ime plata radnika”, navedeno je u saopštenju Vlade.

“Željeznicama” će danas iz budžeta Republike Srpske biti doznačena sredstva u iznosu jedne subvencije.

U saopštenju se navodi da je Vlada isplatila ukupan iznos subvencije predviđene budžetom za raniji period, a da će danas biti isplaćena subvencija za april 2016. godine u visini od 2,08 miliona KM, te da je u pripremi isplata još jedne subvencije (maj).

“Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, Uprava `Željeznica Republike Srpske` isplatila je radnicima ovog preduzeća platu za april. Što se tiče određenih kašnjenja za topli obrok i prevoz iz ranijeg perioda, na posljednjem sastanku koji smo održali sa upravom preduzeća, nadzornim odborom i sindikatom u Doboju, dogovoreno je da oni pronađu model u vezi isplate zaostalih potraživanja`, saopšteno je iz Biroa vlade za odnose sa javnošću.

Iz Vlade podsjećaju da Ministarstvu saobraćaja i veza nikada do sada nije dostavljan Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, jer je njegova izrada u nadležnosti uprave preduzeća.

“Ukoliko nam bude dostavljan tekst sistematizacije daćemo mišljenje, ali ono nije obavezujuće”, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da je Ministarstvo saobraćaja i veza zaprimilo zahtjev predstavnika sindikata za održavanjem sastanka sa ministrom saobraćaja i veza, ministrom finansija i upravom preduzeća, te da će taj zahtjev biti razmoren u narednom periodu.

RTRS