Univerzitetski profesor Emil Vlajki upozorio je na ubrzanu “bošnjakizaciju” Republike Srpske koju forsira međunarodna zajednica.

“Nakon njenog jučerašnjeg nastupa, kao i odluke Ustavnog suda BiH o legitimnosti `bosanskog jezika`, nema više nikakve sumnje da se predviđa ukidanje Republika Srpska najkasnije unutar kalendarske 2019. godine”, istakao je Vlajki, koji je i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

On tvrdi da je “izvjesno da će parlamentarna većina u 2018. godini ukinuti sadašnji naziv Republika Srpska”, saopšteno je iz ove političke partije.

“Ako se odmah institucionalno ne stopira, ne usprotivi, ne anulira umjetno uvećan prirast od 200.000 duša, neće se moći više nikako spriječiti dalje `napuhavanje` bošnjačke populacije i stvaranje bošnjačke parlamentarne većine u Republici Srpskoj 2018. godine”, upozorava Vlajki.

On traži od svih institucija u Srpskoj i BiH, posebno od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Narodne skupštine, Ustavnog suda i predstavnika Republike Srpske da objave realno stanje popisa stanovništva u Srpskoj i da se metodologija, koju koristi Agencija za statistiku BiH, proglasi nevažećom.

Vlajki smatra da je potrebno obavijestiti međunarodnu javnost da će u slučaju nametanja “napuhanih” rezultata popisa stanovništva, predstavnici Srpske odmah napustiti institucije BiH.

“Ako se iz bilo kojeg razloga ovo ne uradi, ako se ne uspostavi srpsko jedinstvo, za par godina Republika Srpska neće više, čak ni formalno, postojati”, zaključio je Vlajki.

SRNA