Udruženje boraca ratova od 1990. predalo Specijalnom tužiocu dokaze o zločinima nad vojnicima ЈNA. Traže izuzeće zamenice tužioca Lidije Vukčević zbog “Lore 3”

Povodom 24. godine od ratnog zločina nad 14 pripadnika ЈNA iz nikšićko-šavničke grupe, koji su počinili pripadnici Vojne policije Hrvatske u Vojno-istražnom centru “Lora”, kod Splita, i pripadnici hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini, u aprilu i maju 1992, Udruženje boraca ratova od 1990. Crne Gore obratilo se glavnom specijalnom državnom tužiocu, Milivoju Katniću. Od njega zahtijevaju informaciju o rezultatima saradnje Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Tužilaštva Hrvatske u procesuiranju ovog ratnog zločina, pod oznakom “Lora 3”.
– Pre deset godina Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Vesna Medenica, i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić potpisali su u Budvi Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dejla ratnih zločina, čija je primjena ograničena isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. Tim jednostranim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića, da se krivica za ratna dešavanja devedesetih prebaci na ЈNA i Srbiju, skoro dvije i po decenije, zbog nečinjenja tužilaštva, diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko-šavničke grupe – upozorio je Radan Nikolić, predsjednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. – Po nedavnim izjavama Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, u Specijalnom državnom tužilaštvu je formirano sedam predmeta, koji se odnose na krivična djela ratnog zločina za koja se sumnjiče crnogorski državljani, a koji se većinom odnose na “pregled starih predmeta” u slučajevima “Morinj”, “Kaluđerski laz”, “Bukovica” i “Deportacija”.

Borci poslednjih ratova pitaju dvojicu visokih funkcionera tužilaštava, šta je sa ratnim zločinom u slučaju “Lora 3” i tvrdnjom Županijskog tužilaštva u Splitu, od 17. decembra 2011, da je “zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika pripadnika tzv. ‘nikšićko-šavničke grupe’, koji su dovedeni u vojni zatvor u ‘Lori’, gde su bili zlostavljani?”

– Porazna je činjenica da od mnogih ratnih zločina, koje su devedesetih počinili pripadnici paravojnih oružanih formacija Hrvatske nad pripadnicima ЈNA i civilima iz Crne Gore, nije pokrenuta istraga ni u jednom slučaju, te da nema pokazatelja da nova strategija VDT u istraživanju ratnih zločina, u saradanji sa državnim tužilaštvima Hrvatske i BiH, podrazumijeva i obezbjeđuje jednako činjenje i tretman za sve zločine i sve žrtve – tvrdi Nikolić. – Od Katnića očekujemo konkretna činjenja u vidu iniciranja izmene hrvatsko-crnogorskog sporazuma o gonjenju ratnih zločinaca, koji prepoznaje samo hrvatske žrtve i crnogorske ratne zločince, a ne i obratno, kao i izuzeće njegove zamjenice Lidije Vukčević iz predmeta ratnog zločina nad pripadnicima nikšićko-šavničke grupe, zbog nekontaktiranja Županijskog državnog odvjetništva u Splitu radi precizne informacije o rezultatima istrage u slučaju “Lora 3”, na kojoj insistiraju porodice ubijenih crnogorskih rezervista i Udruženje.

Detaljno o zločini

Udruženje boraca ratova od 1990. je dostavljajući dokumentaciju Milivoja Katnića (na slici) detaljno upoznalo sa dešavanjima u istražnom centru u Splitu i priložilo dokumentaciju o okolnostima ubistava 24 vojnika ЈNA od strane hrvatskih paravojnih formacija u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. oktobra 1991, kao i o zarobljavanju i stradanju šestorice pripadnika ЈNA iz barske grupe na području Neuma, u aprilu 1992.

Novosti.rs