Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade o prodaji 65 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija”, Prijedor, biće razmatrane u nastavku dvanaeste redovne sjednice, zbog čega je opozicija negodovala.

Tvrde da se sa raspravom odugovlači jer nema saglasnosti unutar vladajuće koalicije, što je SNSD demantovao. Vladi Srpske dali su rok od pet dana da povuče odluku iz skupštinske procedure. Ne učini li to, najavljuju proteste u Prijedoru.

Za poslanike opozicije ovo je, tvrde, treći pokušaj nezakonite privatizacije Rudnika Ljubija jer se, kako kažu, kapital vrijedan 104 miliona prodaje za upola manje novca. Israeli Investment Group koju je Vlada izabrala za kupca, za njih je anonimna kompanija, osnovana samo da bi kupila rudnik. Zato već danas poručuju da neće podržati odluku, a Vladi daju ultimatum od pet dana da je povuku.

“U Prijedoru će biti protesti, jer je ovo sramna odluka. Potpuno neprihvatljiva”, rekao je dragan Čavić iz NDP-a.

Za opoziciju je prijedlog odluke u kojoj je navedeno da Israeli Investment Group za kupovinu akcija nudi 53 miliona maraka, da planira 60 miliona uložiti u naredne tri godine, da će zadržati postojeći broj radnika i dodatno, kroz tri godine zaposliti najmanje još 300 radnika, trebalo da bude predmet javne rasprave. Ovako su, tvrde, poslanici dovedeni pred svršen čin.

Osim na hodniku, prodaju rudnika, poslanici opozicije pokušali su i u sali da, ipak, stave na dnevni red u raspravi o bezbjednosti saobraćaja. I to tvrdeći da su diskusije o bezbjednosti kupovina vremena jer je, kako kažu, put ka prodaji RŽR ugrožen.

Ovakve navode iz SNSD-a demantuju. Opozicija je tu da kritikuje, ali, kažu, ovo je značajna tačka za koju nisu dovoljna dva časa rasprave, već cjelodnevno zasjedanje.

“Radili smo u skladu sa terminima i nismo željeli da načnemo raspravu pa da nastavljamo nakon desetak dana”, stav je Radovana Viškovića iz SNSD-a.

I to što su radnici rudnika iznijeli svoje dileme i zatražili još vremena, jer smatraju da Mital mora imati značajniju ulogu u procesu privatizacije, za SNSD je dobar razlog da ova tema, danas, ne bude na dnevnom redu. Višković je dodao da će DNS podržati privatizaciju čim budu otklonjene nedoumice.

“DNS je iz Prijedora, i Marko Pavić, želi najbolju moguću privatizaciju”, naglasio je Višković.

Želi je i opozicija. Bar tako tvrde. Ministra unutrašnjih poslova pozivaju da se pozabavi zapisnikom o sastanku u oktobru prošle godine u Beču, na kojem su predstavnici resornih ministarstava, grada Prijedora i Arcelor Mitala razgovarali o prodaji većinskog paketa akcija Rudnika Ljubija.

RTRS