Napravili smo veliki uspjeh, najveći u istoriji kluba, i čestitam košarkašima na osvajanju titule prvaka Republike Srpske, rekao je Danilo Palalić, trener Prijedora, koji je trijumfom završio takmičenje u Prvoj ligi RS.

Košarkaši Prijedora su u srijedu naveče u četvrtoj utakmici plej-ofa pobijedili banjalučki Student rezultatom 86:61 (16:19, 25:21, 17:10, 28:13) za trijumf u seriji od 3:1. Ovim uspjehom su izborili i nastup u bh. ligi naredne sezone, a do treće pobjede su došli pred više od 1.000 gledalaca u dvorani “Mladost”. Prijedorčane je predvodio Mihajlo Zvonar sa 34 poena i šest skokova. Dejan Zlokapa je postigao 15, Nenad Jovičić je zabilježio 10 poena i 15 skokova, a Goran Bogićević je trijumfu doprinio sa 10 poena.

“Dan nakon trijumfa mogu reći da je najveći utisak ostavila puna dvorana, dvije ekipe koje su se borile do posljednje kapi znoja i prelijepa slika koja je otišla iz Prijedora. Još jednom čestitam mojim igračima na zasluženoj tituli”, rekao je Palalić, nekadašnji kapiten Borac Nektara.

Kada je riječ o posljednjoj utakmici, nakon boljeg starta Prijedora (6:0), košarkaši Studenta su zaigrali bolje i serijom 9:0 došli do najveće prednosti – vodili su 33:24 u 15. minutu. Odlične serije i periode igre imali su i jedni i drugi, a domaćini su prvo serijom 12:2 poveli sa 36:35, a u nastvku su serijom 13:0 poveli sa 56:43 i otvorili put ka tituli. Kod gostiju su najefikasniji bili Milan Davidović sa 14 poena i Srđan Lukić sa 13.

Put ka titulu nije bio lagan.

“Serija je mogla da krene i u suprotom pravcu, ali nakon prvog poraza smo smogli snage i iz poraza smo izašli jači i upisali tri pobjede. To nije lako, posebno protiv kvalitetne ekipe kakva je Student”, rekao je Palalić i dodao:

“Sezona predugo traje, bilo je izuzetno teško. Naš sport je generalno na rubu egzistencije, mnogo je problema, trenirali smo koliko su nam uslovi dozvoljavali, a momci su pokazali šta je tim, šta je timski duh i za pohvalu je sa koliko su volje igrali. Kada se meni činilo da će biti preteško, davali su mi snagu zalaganjem na treninzima i utakmicama. I prije plej-ofa sam im rekao da su šampioni samim odnosom prema igri i željom koju iskazuju.”

Razmisliti o bh. ligi

Prijedor je izborio nastup u bh. ligi, ali nije sigurno da li će i igrati.

“Sportski dio priče smo uspješno završili, rado bismo igali Ligu BiH, a da li ćemo, zavisi od dosta faktora, prije svega od finansija. To je ozbiljniji nivo, potrebana su pojačanja, sve vuče jedno drugo i treba dobro razmisliti. Treba vidjeti da li je to u interesu grada, ako ima neki sponzor, dobrodošao je… Ali, opet kažem treba razmisliti, ne želimo da bh. liga bude jednogodišnja avantura”, rekao je Palalić.

NN