Odbornici Skupštine Grada Prijedora usvojili su Izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu.

Potvrđeno je da su u okviru prošlogodišnjeg budžeta grada, koji je iznosio više od 33 miliona KM, svi rashodi izvršeni planski i bez dugovanja.

Usvajanjem Izvještaja o izvršenju budžeta Grada Prijedora, odbornici su se saglasili da je Prijedor grad stabilnog budžeta i svih izvršenih obaveza. Međutim, tokom razmatranja raspodjele neraspoređenog suficita, odbornici SDS-a napustili su sjednicu. Kažu, nisu im omogućene replike, čime je prekršen poslovnik lokalnog parlamenta.

Sve budžetske obaveze u prošloj godini potpuno su izmirene prema svim korisnicima budžeta i grad Prijedor nema nikakvih dugovanja, zaključili su odbornici lokalnog parlamenta. Prijedor već 12 godina ima stabilan budžet, a za lokalnu zajednicu nema bolje politike od politike stabilnog budžeta, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, poručio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

– Mi u gradu Prijedoru možemo biti zadovoljni s time da smo imali budžetski suficit i da su sve obaveze budžeta sa 31. 12. izvršene i to kako prema budžetskim korisnicima, tako prema svim Fondovima, ali i prema izvođačima radova – rekao je Pavić.

Tokom razmatranja utroška neraspoređenog suficita za prošlu godinu u visini od oko milion i po maraka, došlo je do neslaganja među odbornicima, zbog čega je Klub odbornika SDS-a napustio sjednicu. Tvrde, predsjednik Skupštine narušio je poslovnik.

– Oduzeo je meni mogućnost, kao šefu Kluba odbornika SDS-a, da repliciram gospodinu gradonačelniku na iznesene činjenice. Smatramo da je preče da se 50.000 KM odvoji za zaposlenje nego za Domove seoske, što smo i predlagali – rekao je Zdravko Torbica, šef Kluba odbornika SDS-a.

Poslovnik nije prekršen, tvrdi sekretar prijedorske Skupštine Željko Škondrić. Kaže, nakon zaključene rasprave više nema ni diskusije, ni replika.

– Članom 117. stav 5 poslovnika Skupštine predviđeno je da ukoliko nema više prijavljenih za diskusiju da predsjednik Skupštine, odnosno lice koje vodi skupštinu zaključi raspravu – ističe Škondrić.

U nastavku sjednice gradonačelnik je rekao da će uskoro biti organizovana javna rasprava o idejnom rješenju za auto-put Prijedor-Banjaluka.

RTRS