Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor obilježila je danas slavu – Sveti apostoli Ćirilo i Metodije i dan ove ustanove.
Pisac Slaviša Pavlović istakao je prosvjetiteljski put svete braće porijeklom iz Soluna koja su imala priliku da budu u dodiru sa slovenskim jezikom, pa su tako počeli sa propovijedanjem Hristove vjere.

“Kako bi lakše prenosili, poučavali i objašnjavali vjeru, oni su napravili prvo pismo na našim prostorima – glagoljicu sa 38 slova”, podsjetio je Pavlović.

On je dodao da su kasnije njihovi učenici napravili ćirilicu, dajući joj ime po učitelju.

“Za ćirilicu danas mnogi kažu da je ugrožena. Ne bih rekao da ikada može biti ugrožena, dok god je mi koristimo, kao što ni hrišćanstvo ne može biti ugroženo dok god u sebi nosimo Hrista”, poručio je mladi pisac.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor Mara Ećim rekla je da će se iduće godine navršiti 30 godina od kada je ova ustanova smještena pod krov Muzeja Kozare.

“Nadamo se da će se naći rješenje za smještaj biblioteke, budući da je sadašnje rješenje zamišljeno kao privremeno”, dodala je Ećimova.

Slavski ručak posljednji je u nizu aktivnosti kojima je prijedorska biblioteka ove godine obilježila svoj dan i slavu koju je po prvi put proslavila lani, a za kuma je dobila akademika Matiju Bećkovića.

Prethodili su 12. majski susreti mladih pjesnika u organizaciji Društva književnika “Snaga riječi” Prijedor, svečanost dodjele priznanja najvjernijim čitaocima u 2015. godini, te pjesničko veče Slaviše Pavlovića.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” ima fond od 65.000 knjiga i oko 1.600 članova. Kao institucija u današnjem obliku postoji od 1968. godine, ali je nastavljač tradicije čitaonica s kraja 19. vijeka budući da je Srpska čitaonica u Prijedoru postojala još 1897. godine.

SRNA