Bura i tenzije oko popisa u BiH iz 2013. godine se ne smiruju. Tenzije su podgrijali direktor Agencije za statistiku BiH, Velimir Јukić, koji je jednostrano donio odluku o metodologiji obrade podataka, ali i sarajevska javnost, pojedini mediji, demografi i političari, koji su objavili podatke o nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u BiH.

Sarajevski novinari i demografi na kraju su kreirali rezultat koji potvrđuje da je BiH većinska bošnjačka zemlja sa 50,10 procenata te etničke grupe u ukupnom broju stanovnika. Njihove želje Velimir Јukić je ozvaničio i potpisao.

Ugledni sarajevski demograf, često citirani, Hasan Zolić, koji je dao najveći doprinos ovakvom rezultatu popisa, danas tvrdi  da je sve samo procjena.

Zolićeva izjava: “Јa uzimam sve u obzir, sve što je bilo 1991. Sve sam ja uzimao i koliko je procjene da je poginulo, odselilo itd. I onda pitanje nataliteta, mortaliteta, prirodnog priraštaja i došao sam do nekih tih procjena”, govori samo jedno, da je srpski narod najviše stradao u bosanskohercegovačkom ratu devedesetih, te kada se uporede brojke, jasno se vidi da je pretrpio više, nego duplo, žrtava od muslimanskog naroda, što potvrđuje činjenicu da je nad srpskim narodom vršen pokušaj genocida.

Agencija za statistiku BiH, odobravanjem ovakvog rezultata popisa, kada se uporede popisni podaci u BiH iz 1991. godine, nedvosmisleno potvrđuje da je u bosanskohercegovačkom ratu devedesetih, najviše stradalo i raseljeno Srba 281.475, pa Hrvata 218.321 i muslimana 138.811. Kada bi se ovi podaci, linearno umanjili za određeni procenat raseljenih lica, opet se dolazi do činjenice da su Srbi najviše stradali, a da su optuženi da su bili najviše naoružan narod i da su jedini činili agresiju.

Demografska služba Tužilaštva u Hagu utvrdila je nakon 12 godina prikupljanja podataka da su u BiH od 1992. do 1995. godine život izgubile 104.732 osobe. Do ovog broja se došlo zbrajanjem broja poginulih – 89.186 i neprebrojanih, odnosno nestalih kojih je prema procjeni iz Haga 15.546. U odnosu na ukupan broj stanovnika iz 1991, od 1992. do 1995. godine smrtno je stradalo 2,4 odsto stanovništva BiH. Agencija za statistiku BiH treba da objasni na koji način se uvećala etnička grupa muslimana za nepunih 7%, dok istovremeno međunarodna zajednica I zvanično Sarajevo tvrde da je oko 65% od ukupnog broja stradalih muslimansko stanovništvo.

Ostaje da se zapitamo, da li je uvećanje broja muslimana u BiH, za 7%, rezultat naseljavanja pripadnika ekstremnih vjerskih grupa, vehabijskog i šerijatskog pokreta.

Zvanična statistika kaže da je ukupan broj poginulih i nestalih u posljednjem ratu u BiH, oko 105.000, što predstavlja 6.08% od ukupnog broja prikazanih u bilansu dva popisa iz 1991. i 2013. godine. Ovakve brojke i izneseni podaci bacaju sjenku na tvrdnju međunarodne zajednice i zvaničnog Sarajeva da je u Srebrenici izvršen genocid nad muslimanima, jer ispada da je većina ukupnih muslimanskih žrtava posljednjeg rata u BiH vezana za Srebrenicu.

Zlonamjerni i genocidnom idejom inspirisani lideri međunarodne zajednice i muslimanskog rukovodstva BiH, insistiraju na terminu genocida nad muslimanima u Srebrenici, ali sudeći po objavljenim podacima, nedvosmisleno se može reći da su potvrdili da su najveće žrtve i stradanja u posljednjem ratu u BiH, podnijeli Srbi, nad kojima je bio pokušaj genocida, istrebljenja i protjerivanja sa vjekovnih ognjišta na prostoru BiH.

Press