Više od stotinu ljudi posjetilo je sinoć Muzej Kozare u Prijedoru, što je rekordan broj u posljednjih devet godina od kada se u ovoj ustanovi obilježava “Noć muzeja”.
“Praksa u svijetu je da se tu noć stalne postavke i tematske izložbe kao uobičajeni sadržaji obogate nekim aktivnostima koje imaju svrhu da širu publiku privuku u muzej i predstave ga u nekom drugačijem svjetlu”, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

“Noć muzeja” u Muzeju Kozare trajala je od 20.00 časova do iza ponoći, a praćena je koncertom banjalučkog džez sastava “Mundens” /Moondance/.

Osim stalne likovne postavke, etnološke izložbe “Stari zanati”, etnološke izložbe “Tragovima naših predaka”, te istorijske izložbe “Kozara, spomenik slobode”, gosti Muzeja Kozare sinoć su mogli vidjeti demonstraciju starih zanata i film o narodnim nošnjama iz zbirke Aleksandra Dragića.

Najmlađim posjetiocima poklonjene su majice sa logom Muzeja Kozare i ovogodišnje “Noći muzeja”, a distribuisani su i flajeri nove aktivnosti pod nazivom “Poklonite muzeju” koja je jedan od načina za dopunjavanje muzejskih zbirki.

Riječ je o javnom pozivu svim građanima Prijedora koji posjeduju i spremni su pokloniti matičnom muzeju interesantne predmete, fotografije, dokumente iz perioda od 1950. do 1990. godine, koje bi muzej iskoristio u narednoj godini za realiazaciju istorijske izložbe o tom periodu.

“Noć muzeja” u svijetu se obilježava od 1997. godine, a u Muzeju Kozare od 2008. godine. Održava se prve subote nakon 18. maja Međunarodnog dana muzeja.

SRNA