Mađari i Poljaci sa pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Јaroslava Kačinskog na izjavu bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona da je demokratija postala “previše problematična” u Poljskoj i Mađarskoj.

Kačinski je, naime, poručio Klintonu da bi trebalo da “posjeti psihijatra”.

Na račun Poljske i Mađarske, kao i ostatka centralne Evrope, upućeni su negativni komenari od izbijanja migrantske krize, a to, kako tvrdi Orban, nije slučajno.

“Iza Demokratske stranke vidimo Džordža Soroša. Usta su Klintonova, glas je Sorošev”, naveo je Orban, prenijela je mađarska agencija MTI.

Prema Orbanovim riječima, moć mađarske opozicije je daleko slabija od političkog uticaja organizacija koje finansira Soroš.

Orban je ponovio da se Brisel prema Poljskoj ponaša na način koji ta zemlja nije zaslužila i da je vrijeđa.

“Ma koliko mislili da su ‘veliki dječaci’ u Briselu, borbu protiv Poljaka nikada neće izvojevati”, poručio je Orban.

Komentarišući referendum o prijemu migrantskih kvota, Orban je rekao da je referendum “jedina stvar koje Brisel ne može da se otrese”.

Ako referendum u Mađarskoj bude uspješan, Brisel će uzmaknuti, dodao je on.

“Mađarska vlada želi demokratsku Evropsku uniju čije unutrašnje odnose, pravila u svakodnevnom životu, etnički sastav i kulturu utvrđuju Evropljani, a ne birokratska elita u Briselu, koja se ponaša suprotno željama evropskih naroda”, rekao je Orban.

Orban smatra da nekontrolisana imigracija nije pitanje ljudskih prava, već bezbjednosti.

“Niko ne želi da preda ključeve svog doma strancima”, zaključio je Orban.

Tanjug