Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nije ni fasciniran ni uplašen reakcijom Hrvatske na odluku Beograda da ne izruči troje radikala Haškom tribunalu i naglasio da Hrvatska ne bi trebalo da drži lekcije Srbiji o progonu ratnih zločinaca jer bi, kako kaže, malo čime imala da se pohvali.
Vučić je, komentarišući izjavu potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka da je odluka o neizručivanju radikala podsticaj da Hrvatska blokira pregovore Srbije i EU, rekao da bi volio da Srbiji o pravnoj državi ne drže lekcije oni koji organizuju proslave i “trče na komemoraciju u Blajburg”.

“Ne želim da se mešam u njihove unutrašnje stvari, pa bih i njih zamolio da se sa malo više pažnje i preciznosti bave stvarima u Srbiji, kad se već bave”, rekao je Vučić, prenose beogradski mediji.

On je ukazao da Haški tribunal ne tereti troje radikala za bilo kakve zločine, već zbog uticaja na svjedoke, što bi ljudi u Hrvatskoj trebalo da nauče.

“Nisu Pero Jojić, šta god ja mislio o njemu, ili Vjerica Radeta, optuženi da su počinili ratni zločin. Nemojte da nam oni govore o progonu ratnih zločinaca jer bi malo čime imali da se pohvale, za razliku od Srbije”, rekao je Vučić.

On je naglasio da ne želi više da govori o ovoj temi jer bi dalja diskusija uvukla još dublje region “u blato iz kojeg Srbija želi da se izvuče” i dodao da će Hrvatska uvijek naći razlog da napadne Srbiju.

Vučić je, govoreći o Odluci višeg suda u slučaju funkcionera Srpske radikalne stranke /SRS/, naglasio da ne želi da se miješa u rad nadležnih organa i pravosudnih institucija jer na to nema pravo po Ustavu ni po zakonu.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i lider HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je da je odluka vlasti Srbije da ne izruči troje pripadnika SRS-a Hagu kršenje standarda EU.

SRNA