Nekada, koliko god da se trudite ne uspjeva vam da šminka ispadne savršeno, baš onako kako bi htjele. Stoga je “Glamour.com” objavio nekoliko tehnika i trikova za šminkanje od profesionalnih vizažista.

Držite četkicu na pogrešan način – Kada nanosite četkicom puder ili rumenilo na lice, držite je za njen kraj. Imaćete manje kontrole nad četkicom, ali ćete nježnije nanositi šminku na lice, što će vam dati prirodniji izgled.

Nanosite puder bez plana – Puderom prekrivate nedostatke, ali to ne znači da ga trebate nanijeti po cijelom licu. Nanesite ga ispod očiju, oko nosa i preko nedostataka na koži.

Previše koristite korektor – Korektorom želite najviše da sakrijete. Morate da koristite prste, utapkate tanke linije korektora koji nanosite na područje ispod očiju i blizu vašeg nosa. Onda krajeve popravite četkicom za korektor.

Ne čistite vaše četkice – Kremasti proizvodi poput pudera i olovki talože se na vašem setu za šminkanje, u četkicama, i sapuni i šamponi ne pomažu uvijek pri čišćenju. Morate detaljnije da ih očistite…

Mijenjajte vašu rutinu šminkanja očiju – Praktično svaki izgled očiju uključuje tamnu olovku za oči, neutralnu sjenu i maskaru. Ali svaki od njih može da se izvede na milion različitih načina, pa probajte ponekad neki novi.

Popunjavanje vaših obrva samo jednom bojom – Bilo da ste plavuša ili brineta, usavršite vaše obrve smeđe-sivom nijansom ili tamno smeđom. Obrve možete popuniti i svjetlijom sjenom.

Stavljate rumenilo na pogrešno mjesto – Rumenilo može učiniti da izgledate energičnije. Nanesite ukrug rumenilo na obraze koristeći manju četkicu.

Koristite pogrešnu olovku za usne – Olovka za usne je osnovno što morate da imate u vašem setu za šminkanje. Važno je da bude u istoj boji kao karmin, a možete da kupite i one koje su prirodne boje vaših usana.