Savez Srba iz regiona saopštio je da se danas navršava 25 godina od “Zadarske kristalne noći”, događaja koji je označio početak ubistava, progona i zatiranja svega srpskog na području tog dijela Dalmacije.Savez Srba iz regiona poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv tadašnjih čelnika Zadra, zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog ubistva Srba i masovnog uništavanja srpske imovine na tom području.

Iz Saveza podsjećaju da je 2. maja došlo u Zadar desetak autobusa punih ljudi koji su, pjevajući ustaške pjesme, nasrnuli motkama i šipkama na srpsku imovinu.

U saopštenju napominju da je upotrijebljena velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije, koja ništa nije učinila da zaštiti Srbe i njihovu imovinu.

“Tog i sljedećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala, vlasništvo Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mjestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra”, navedeno je u saopštenju.

Savez Srba iz regiona ističe da su poslije toga Srbi, koji su odlučili da ostanu u Zadru, bili izvođeni iz kuća ili su kupljeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu pored Nina gdje su mučeni, a mnogi su i stradali samo zato što su Srbi.

“U periodu 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA”, navedeno je u saopštenju.

SRNA