Prvi maj nije samo Praznik rada.

Prvi maj se već godinama širom sveta proslavlja kao praznik rada, dok astrolozi veruju da je njegovo značenje potpuno drugačije.

Naime, astrolozi veruju da je prvi maj zapravo prolećni festival plodnosti koji se slavi već milenijumima i predstavlja ponovo rođenje prirode i svega živog, nakon smrtne zime koja oduzima život.

U Evropi se ovaj festival slavio uz pregršt zabave i plesa, kako bi se ispoštovala boginja Beltaine, koja u keltskoj kulturi predstavlja prirodu i njeno ponovno rođenje. Ukoliko sve prođe kako treba, verovalo se da će ona podariti plodnu godinu svima koji je slave.

Na isti dan su stari Rimljani slavili i boginju Floraliju, koja je poklanjala svim ženama plodnost, da u maju mesecu zatrudne i rode zdravu decu.

Festival je širom Evrope počinjao rano ujutro, kada bi se mlade devojke umivale u rekama. Sa prvim svetlom, pridružili bi im se i momci, koji bi sa njima potom skupljali cveće kako bi ukrasili svoja sela.

seks1

Devojke bi skupljale posebne korpe sa cvećem, koje bi ostavljale svojim voljenima na pragu, kako bi im dale do znanja da su spremne za brak.

U isto vreme, momci bi u selu napravili veliku lomaču, sa ženskim likom i trakama koje vise sa vrha. Tokom slavlja, momci i devojke bi uhvatili po traku i plesali oko nje, čime bi se zbližavali jedni sa drugima. Uprkos tome što ovaj festival počinje kao slavlje prirode, on se završava slavljem seksualnosti i plodnosti između mladih ljudi.

Brakovi bi za kratko bili zaboravljeni tokom ovog meseca, a ljudi su mogli da spavaju sa kim god žele kako bi proslavili praznik i plodnost koji on nosi.

24sata