Posebna jedinica policije sinoć je kontrolisala osobe koje su interesantne za ovu istragu u Kotoru, a na ulicama je bio povećan broj policajaca.

Kotorski “kamermani”  koji su mjesecima nezakonito nadgledali ko ulazi, izlazi i kreće se tim gradom, za to su koristili kamere visoke rezolucije. Na snimcima sa tih kamera objekat koji se snima mogao se zumirati do 32 puta.

“Ovim kamerama se može upravljati, mijenjati položaj po horizontali za 360 stepeni, a po vertikali do 270 stepeni. Objekat koji se snima može se zumirati od 20 do 32 puta”, pojasnio je sagovornik, stručnjak za video nadzor.

Kamere koje je, kako se vjeruje, na više lokacija u Kotoru postavila mafija, veoma su funkcionalne i kada je u pitanju noćno snimanje.

Kamere su snimljene sa obje strane tunela Vrmac, koji povezuje Kotor i Tivat, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, šetalištu, kružnom toku, zaobilaznom putu oko Kotora.

Poslije objavljenog teksta u Vijestima, nadležni su pokrenuli istragu. Tužilaštvo je tokom istrage evidentiralo 21 kameru, od kojih su policajci prije dva dana, u prisustvu vještaka za digitalne dokaze, uklonili 11.

Policija je uklonila kamere  za koje je  utvrđeno ko ih je postavio. Iz tužilaštva su ranije rekli da  zbog istrage ne mogu da saopšte da li su otkrili ko je organizator postavljanja kamera, ili samo ko ih je fizički postavio da snimaju javne površine.

Tokom istrage policija je po nalogu tužioca pretresla stanove više osoba i  pronašla dva prijemnika na kojima su, kako se sumnja, bilježeni nezakoniti snimci.

Zbog uklanjanja kamera u Istražnom zatvoru završili su Kotorani  Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera.

Kurir