Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da će, ukoliko pobijedi na lokalnim izborima, radom demantovati sve ružne kvaalifikacije na račun Srba koji već 17 godina trpe posljedice diskriminatorskog odnosa predstavnika lokalne bošnjačke vlasti.

Grujičić je istakao da je veoma značajno za srpski narod da u Srebrenici za načelnika opštine bude izabran Srbin, poslije 17 godina apsolutne bošnjačke vlasti, jer su sve te godine Srbi predstavljani kao oni koji ne poštuju druge, koji nisu sposobni da vode opštinu, koji bi protjerali Bošnjake, porušili Memorijalni centar u Potočarima i ugrožavali Bošnjake.

“Takve pogrešne kvalifikacije je, nažalost, prihvatala i međunarodna zajednica, koja je omogućila da 17 godina manjima vlada većinom”, rekao je Grujičić za “Glas Srpske“.

On je naglasio da prvi korak u Srebrenici mora biti uklanjanje diskriminatorske politike, a zatim uspostavljanje bolje saradnje sa Vladom Republike Srpske i drugim nivoima vlasti u BiH.

“Srebrenicu moramo depolitizovati i više raditi na zajedništvu i suživotu, uz uvažavanje različitosti i kulturnog nasljeđa. Prirodna bogatstva Srebrenice treba iskoristiti da bi maksimalnu korist imali ljudi koji ovdje žive. Donatorska sredstva moraju se transparentnije raspoređivati i ravnomjerno ulagati u sva područja, što do sada nije bio slučaj”, poručio je Grujičić.

On je ukazao da su zbog diskriminatorskog odnosa i samovolje aktuelnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića danas opustošena srpska sela jer u njima još nisu stvoreni uslovi za povratak, a malobrojni Srbi su usključeni u projekte koji su finansirani posredstvom opštine.

Grujičić je rekao da je očigledno da se Duraković uplašio jedinog srpskog kandidata jer već pokušava da ga diskredituje na najperfidnije načine, i dodao da je žalosno što iskusan i kvalitetan političar, kakvim se predstavlja Duraković, konstantno zloupotrebljava srebreničke žrtve zarad svoje afirmacije.

“Ponosan sam što sam Srbin i spreman sam da štitim srpske nacionalne interese, ali ne na način kako to moji politički protivnici i njihove produžene ruke pokušavaju da predstave”, poručio je Grujičić.

SRNA