Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković pozvao je predstavnike političkih partija iz Republike Srpske da učestvuju u radu Interresorne radne grupe, čiji zadatak je da uvtrdi šta je potrebno promijeniti u ustavno-pravnom sistemu BiH da sudije Ustavnog suda BiH budu birane na drugačiji način.

Nakon što je Zakon o Ustavnom sudu koji je predviđao odlazak stranih sudija, “oboren” u Parlamentarnoj skupštini BiH, ovo je, tvrdi Novaković, jedini način da mu bude “produžen život”.

SNSD i danas ostaje pri stavu da neće učestovati u radu Interresorne radne grupe. Јedini logičan slijed, bio bi, kaže njihov poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, da su se stranke iz Srpske ponovo okupile na jednom mjestu. Iz zaključka na osnovu kojeg bi sporna radna grupa trebalo da bude formirana jasno je, ističe Košarac, da Savez za promjene bojkotuje institucije Republike Srpske i za partnera bira Šefika Džeferovića što je, kaže, porazno!

Umjesto Zakona o Ustavnom sudu BiH-Interresorna radna grupa. I to zahvaljujući Zaključku na koji su potpis stavili Mladen Bosić, Borjana Krišto i Šefik Džaferović, a koji su podržali poslanici SDS-a, NDP-a, HDZ-a, SBB-a i dijela SDA. Za NDP-ovog Momčila Novakovića ovo je jedini put ka postizanju dogovora o Ustavnom sudu BiH.

– Bilo bi dobro i mi ćemo predložiti da se na nivou formira stručna ekipa ljudi, koji će biti logistička podrška poslanicima koji se nađu u toj interresornoj radnoj grupi, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u PD PS BiH.

Ovakav prijedlog SNSD-a vidi kao kupovinu vremena.

– Upravo u Banjaluci sve stranke na poziv predsjednika Republike su se odazvale i sačinile prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, pa smatram da je ovo nebuloza da Republika Srpska formira neku stručnu komisiju, istakao je Staša Košarac,
poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Usvajanjem zaključka o formiranju Interresorne radne grupe, Savez za promjene, kaže Košarac, pokazao je da ne može da nosi politiku Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Nedopustivo je, ističe, da se takvim zaključkom ulazi u ustavnu reformu i to je, dodaje, opasnost po Srpsku koju je SNSD odmah prepoznao.

– Očigledno je da to Bosić ili ne želi da vidi ili ne može da vidi, ili ne želi i ne može da čuje ono što mu mi iz SNSD-a govorimo. S obzirom na to da je praksa pokazala da je tzv. SzP mlađi partner političkih stranaka iz Federacije. I mislim da je ovo još jedanput pokazatelj da ne žele da sarađuju sa institucijama Srpske, dodao je Košarac.

Mladena Bosića, iz SNSD-a još jednom podsjećaju na zajedničku izjavu i zamjeraju im to što ih nije konsultovao pri izradi Zaključka. Bosić u tom poslu, očigledno nije konsultovao ni stranke okupljene oko SDS-a.

– Da li se moglo sjesti prije ovoga, naravno da je moglo. Јa nisam učestvovao u izradi ovog Zaključka, pa ne mogu govoriti kako bih ja uradio da sam ga ja pravio, naglasio je Novaković.

To što je Bosić zaobišao sve predstavnike političkih partija iz Republike Srpske je za osudu, smatra predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Usvojeni zaključak je, kaže, sušta suprotnost onome što je u Banjaluci potpisano kao međusrpski konsenzus.

– Mislim da je gospodin Bosić zakucao posljednji čavao u kovčeg srpskih podjela i opredijelio se da djeluje preko federalnih partnera, rekao je Stavandić.

Ovo je nacionalni autizam, smatra Stevanidić. Ako unutar SDS-a ima energije, oni to, poručuje, moraju da raščiste između sebe i vrate se na nacionalni kolosijek.

RTRS