Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da se iz Vaskrsenja razvija duh nade i nude odgovori na sve izazove svakodnevice i na iskušenja svakovrsnih podjela.

“Hrišćani svega svijeta i pravovjerni u svim vremenima vjerovali su i vjeruju u vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih. Isus, Sin Božiji, vaskrsao je kao čovjek, kao jedan od nas. Tome je prethodila njegova dobrovoljna smrt, strašna, bolna i sramotna smrt na Krstu”, kaže vladika Grigorije u vaskršnjoj poruci.

Prema njegovim riječima, krst, znak i potvrda najvećeg Božijeg saosjećanja prema nama, uvodi u tajnu neobuhvatne i neshvatljive Božije saosjećajne ljubavi.

“Vaskrsenje iz mrtvih pobjeda je takve ljubavi, pobjeda ostvarena u Gospodu Isusu, i za svakoga od nas lično jer vjerujemo ne samo da je Isus vaskrsao, nego da će `Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživjeti i vaša smrtna tijela`. Iz ove istine koju Crkva baštini kao iskustvo razvija se duh nade koji razara sve mrakove našeg bića i izvodi sve koji ovo iskustvo prihvate na svjetlost neugasivog života, života vječnog. A spomen na Njega jeste trpeza ljubavi”, naglašava episkop zahumsko-hercegovački.

On ističe da je stoga i iskustvo Njegove ljubavi i strujanje blagodati vaskrsenja najjače upravo tu, u crkvenoj zajednici vjernih.

“Na temelju toga doživljaja moći ćemo da odgovorimo na izazove koje pred nas postavlja smutna svakodnevica, na iskušenja svakovrsnih podjela i uz to slike bola hiljada ljudi koji pate”, navodi vladika Grigorije.

On je podsjetio na riječi Svetog Јovana Zlatoustog.

“`Uđite svi u radost Gospoda svoga; i prvi i drugi, platu primite; bogati i ubogi, jedni s drugima likujte; uzdržljivci i lenjivci, dan poštujte; vi koji ste postili i vi koji niste postili, veselite se danas! Trpeza je prepuna, naslađujte se bogato svi! Tele je ugojeno; neka niko ne iziđe gladan; svi uživajte u bogatstvu dobrote! Neka niko ne oplakuje siromaštinu, jer se javi opšte Carstvo. Neka niko ne tuguje zbog grehova, jer oproštaj zasija iz groba. Neka se niko ne boji smrti, jer nas oslobodi Spasiteljeva smrt. Vaskrse Hristos, i ad se stropošta! Vaskrse Hristos, i padoše demoni. Vaskrse Hristos, i raduju se anđeli! Vaskrse Hristos, i život živuje! Vaskrse Hristos, i nijednog mrtvog u grobu! Јer Hristos, ustavši iz mrtvih, postade prvina preminulih. Njemu slava i vlast kroza sve vjekove. Amin!”, navodi se u vaskršnjoj poruci vladike Grigorija.

SRNA