Merkur će biti u retrogradnom hodu od danas, 28. aprila, pa sve do 22. maja. U prevodu, pred nama je mesec dana promena, emotivne nestabilnosti, ali i prilika da promenimo ono što nam se ne dopada – samo će vam za to trebati dosta snage.

Dobra vest je da retrogradni Merkur nije nešto čega se treba plašiti i od čega treba bežati pod krevet, za razliku od popularnog verovanja. Nasuprot, retrogradni Merkur nam svaki put pruža nove prilike da radimo na sebi, a na nama samima je da li ćemo to da prihvatimo kao kaznu ili kao izazov.

Loša vest je da će vam sve te prilike veovatno donekle delovati teško, nedostižno, jako naporno – a ako svemu tome dodamo i činjenicu da Merkur u retrogradnom hodu jako loše utiče na elektroniku i elektriku, pa možete da očekujete sitnije kvariove po kući – jasno je da će biti više nego par izazova. Ali, kako biste jednom za svagda shvatili šta retrogradni Merkur zapravo želi da vam poruči, hajde da krenemo od početka.

Prvo i pre svega, astrologiju treba shvatiti kao intuitivnu alatku pomoću koje možete da otkrijete u kom trenutku u skladu sa položajem planeta treba da krenete da radite na razvoju nekog od aspekata svoje ličnosti ili života. Dakle, ne radi se o proricanju budućnosti i ostalim sujeverjima, već o prostoj činjenici da određeni položaj zevzda utiče na određene aspekte u životu na Zemlji – eto, tako jednostavno.

Dalje, što se samog retrogradnog Merkura tiče, bitno je da shvatite da je on tu da bi nam pokazao da napredak ponekad može da se postigne jedino kretanjem unazad. Naravno, ne fizički, već emotivno, mentalno, podsvesno. Zato će vam Merkur ovog puta u svom retrogradnom hodu pomoći da osvestite neke stvari koje su vam dugo podsvesno smetale i blokirale dalji napredak. E, tu stižemo do onog emotivno teškog dela – jer je spoznaja i suočavanje sa ovakvim stvarima često veoma teška i može da dovede do privremenog emotivnog rasula.

Ali, ne brinite – to mora da se desi da biste mogli da počnete ponovo, ovog puta na čistoj stranici, pomireni sami sa sobom.

E, sad kad smo to razjasnili, vreme je da saznamo šta to konkretno možemo da očekujemo u narednih mesec dana i kako će činjenica da je Merkur u Biku da utiče na nas. Astrolozi kažu da ćete u ovom periodu imati priliku da otključate svoj “potencijal Bika” što, iako zvuči kao neka jeftina reklama za lekove za potenciju, zapravo predstavlja super stvar – posebno za vaš novčanik!

Naime, sada je pravo vreme da otkrijete vaš talenat i da odlučite da ga unovčite. Budući da je Bik zemljani znak, astrolozi kažu da je sada pravo vreme da spojite nebo i zemlju (novac i ono duhovno, nematerijalno) i da vaše duhovne talente unovčite.

Odgovorite na sledeća pitanja:

Da li ste spremni da finansijski napredujete?

Da li imate duhovne veštine od kojih biste mogli da zarađujete?

Da li cenite inspirativnu, intuitivnu, kreativnu stranu života?

Da li ste spremni da unovčite vaš talenta i da uložite trud u to?

I u skladu sa tim odgovorima organizujte svoj život u narednih mesec dana. Ovo, naime, neće biti uzbudljiv period na nekim drugim aspektima, ali zato za unovčavanje talenta može da bude super. Samo ako ste spremni da se zaista potrudite – i da očekujete nekoliko prepreka na putu.

24sata