Republika Srpska uputila je 15. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem se prvenstveno argumentuje neophodnost poštivanja Ustava BiH, potreba da se reformišu sudske i tužilačke institucije na nivou BiH i bojazan Srpske da nedavne zloupotrebe autoriteta institucija pravosuđa na nivou BiH podrivaju vladavinu prava u BiH i ugrožavaju političku stabilnost i napredak.

U propratnom pismu, koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da Srpska, strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH (Dejtonski sporazum) i aneksa koji su njegov sastavni dio, 15. Izvještaj dostavlja s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

U pismu se pojašnjava da se u prvom dijelu Izvještaja kaže da BiH može biti uspješna, ali samo ako se poštuje Ustav BiH /Aneks četiri Dejtonskog sporazuma/, te da Srpska i dalje ima vodeću ulogu u reformama na unapređenju privrede i napredovanja na putu evropskih integracija BiH.

“Republika Srpska snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se evropske integracije ne smiju koristiti kao izgovor za centralizovanje ovlaštenja suprotno Ustavu. Neophodno je da lideri u BiH postignu dogovor o mehanizmu koordinacije koji je usklađen sa dejtonskom strukturom BiH i da se objave rezultati popisa stanovništva u BiH u skladu sa zakonom”, pojašnjava se u pismu.

U drugom dijelu Izvještaja argumentuje se da je reforma sudskih i tužilačkih institucija BiH neophodna da bi se poštovala ljudska prava i zadovoljili evropski standardi.

“Ove institucije nastavljaju sa diskriminacijom srpskih žrtava ratnih zločina. Republika Srpska zalaže se za suštinske promjene pravosuđa BiH u okviru strukturisanog dijaloga o pravosuđu sa EU, iako su bošnjačke stranke do sada blokirale sve reforme. Ustavni sud BiH, takođe, mora biti reformisan, što uključuje i zamjenu stranih sudija državljanima BiH, do koje je davno trebalo doći, kako je to uređeno Ustavom BiH”, ističe predsjednik Srpske.

U trećem dijelu Izvještaja objašnjeno je kako nedavne zloupotrebe ovlaštenja institucija pravosuđa na nivou BiH prijete vladavini prava u cijeloj BiH.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi, zloupotrijebilo krivično pravosuđe nakon čega je smijenjen direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/. “Od tada do danas, novi direktor Sipe, po ovlaštenju Suda BiH i Tužilaštva BiH, učestvuje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u Republici Srpskoj, kao i politički motivisanim hapšenjima i uznemiravanju građana BiH”, pojašnjava se u pismu.

Navodi se i da je poznata činjenica da se Sud BiH i Tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice.

“Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podjelu vlasti i saradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta”, dodaje se u pismu.

Predsjednik Dodik u pismu naglašava da Republika Srpska u svom daljem radu na reformama, čiji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je uvjerena da BiH može da bude stabilan i uspješan dio Evrope pod uslovom da se poštuje dejtonska struktura.

“Ljubazno vas molim da ovaj akt, priloženi Izvještaj i njegova tri dodatka dostavite članicama Savjeta bezbjednosti. Ukoliko vama ili članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije pored onih koje su sadržane u Izvještaju ili odgovori na eventualna pitanja u pogledu njegovog sadržaja, biće mi zadovoljstvo da vam ih dostavim”, naveo je predsjednik Srpske u pismu upućenom generalnom sekretaru UN.

SRNA