Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da se na sastanku predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Turske Redžepa Tajipa Erdogana, na kojem je dogovorena trilateralna saradnja BiH, Hrvatske i Turske, susrela neoosmanska i neonacistička politika, te ocijenio da je ova trilaterala u užem smislu antisrpski front.
“/Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir/ Izetbegović i /Dragan/ Čović su u ime BiH u Zagrebu vezali zastave sa ustaškom politikom nove hrvatske Vlade i islamističkom politikom Erdogana i to prozvali trilateralom, koja je duboko antievropska i predstavlja svojevsrni pakt protiv Rusije, ali u užem balkanskom smislu antisrpski front usmjeren protiv Srbije i Republike Srpske”, rekao je Galijašević Srni.

On smatra da unutar hrvatske politike priznanje mogu imati samo ljudi koji zastupaju ustašku politiku, poput ministra Zlatka Hasanbegovića, koji negiraju ustaške zločine, promovišu Jasenovac kao tačku slave i podržavaju Hrvatsku bez Srba.

Galijašević je rekao da su “neoosmanska politika Erogana, posljednjeg diktatora koji ima veze sa Evropom, i neonacistička politika Hrvatske, bili na događaju na kojem je učestvovalo i `hrvatsko cvijeće` – Bošnjaci, odnosno predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predstavljajući Bošnjake kao običnu vjersku grupu”.

On je naglasio da je Izetbegović, koji je prisustvovao u Zagrebu proslavi datuma kada je u Hrvatskoj dozvoljen islam, zaboravio da Bošnjaci ne učestvuju u političkom životu u toj zemlji i da ih tamo ima 70.000, dok, sa druge strane, u Srbiji uživaju sve slobode i uvijek su bili u vladajućoj koaliciji.

“Neonacisti i neoosmanlnije su dobili zatvorena vrata za ulazak u Evropu, a Hrvatska bi kao članica EU trebalo prirodno da se okrene ka Austriji, Italiji, Mađarskoj i da sa njima sarađuje”, smatra Galijašević.

On je istakao da je Turska pravila obavještajne prodore i udare na Makedoniju, pokušavajući da sruši države izbjegličkim talasom, ali da je “dobila zatvorena vrata od makedonskog naroda, pa zato sada ide preko Hrvatske da destabilizuje Balkan”.

“Ovo je vrlo loš dan za Balkan. Ovo je vrlo loš dan za BiH. Izetbegović je u ime BiH uvezao zastavu sa neoosmanlijama i neonacistima – ustašama, tvrdeći da će postojati neka trilaterala. To su poručili sa vjerskog praznika”, istakao je Galijašević.

On je dodao da je odluka da islam bude priznat u Hrvatskoj tokom Prvog svjetskog rata donesena u Beču kako bi dobili što više muslimana vojnika koji će ratovati protiv Srbije i saveznika.

SRNA