“Erdoganovim gostovanjem žmirimo na sva kršenja ljudskih prava koje uzrokuje represivna Erdoganova politika!”, glavna je poruka mirnog zagrebačkog protesta protiv predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana.

Hrvatski mediji podsjećajuda je  u pratnji šest ministara, stotinjak članova obezbjeđenja i protokola i više od sto turskih privrednika Erdogan borabi u dvodnevnoj posjeti Zagrebu.

Organizatori protesta su Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, a danas je bio razvijen i transparent: “EU, prodala si dušu vragu”!

Protest  aktivista budno su pratile vrlo jake policijske snage.

Skinimo maske

“Pozivamo na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod isprikom privrednih investicija, ignorišu sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika. Ekonomska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, ali zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati”, stoji u pozivu.

Tursku vlast  optužuju za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom. Isto tako Turska je ilegalno natjerala hiljade izbjeglica da se vrate u Siriju. Organizatori naglašavaju da uslovi u prihvatnim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli lica kojima treba utočište i bezbjedno okruženje.

“Turska je zemlja u kojoj  aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretiraju, hapse zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod isprikom da iznose klevete o vladajućoj stranci i drže ih u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubistava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i da je Turska zemlja u kojoj se sistemski krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv.  protivterorističkim akcijama”, navode demonstranti.

Index.hr