U Hrvatskom narodnom pozorištu održana je svečanost povodom 100 godina islama u Hrvatskoj, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ocijenio je da Hrvatska predstavlja “hvale vrijedan” primjer suživota različitih vjeroispovesti.

– Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno praktikuju svoju vjeroispovest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije – rekao je Erdogan u Zagrebu, dodajući da je tome značajno doprinijela saradnja između Turske i Hrvatske.

On je rekao da u savremenim društvima treba njegovati saradnju, a ne sukob civilizacija i poručio da je pogrešno tumačiti razlike u vjeroispovesti na osnovu bolnih istorijskih događaja već se, kako je istakao, treba okrenuti “sjajnim primjerima suživota”.

– Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih vjeroispovesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih srušiti u vlastitoj tami – rekao je Erdogan, prenijela je Hina.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je “bez obzira na traumatična viševjekovna sukobljavanja, islam u Hrvatskoj napredovao”, navodi hrvatski N1.

– Muslimani su dio hrvatskog društva i kulture – rekla je Kitarović i dodala da položaj muslimana u Hrvatskoj može da bude podsticaj za pravno rješenje drugih država.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković smatra da Hrvatska može da bude primjer kako kvalitetno urediti odnose države i islamske zajednice.

– Sigurno možemo biti ponosni na svoj miroljubivi i dobrodušni pristup sa svim vjerskim zajednicama. Treba da vodimo računa o onome što nas spaja, a ne razdvaja – poručio je Orešković.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je ocijenio da “nije slučajno da je napredak Hrvatske tekao uporedo s izrastanjem i afirmacijom islamske zajednice u zemlji”.

Hrvatska je svjetli primjer kako uspostaviti odnos između vjerske zajednice i države. U Hrvatskoj muslimani prava ostvaruju u punoj mjeri i istaknuti su članovi društva – poručio je Izetbegović.

Muftija islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu u kojoj, kako je naveo, mogu izraziti svoj muslimanski i evropski identitet.

– Prava i položaj muslimana u Hrvatskoj na nivou su kojim možemo biti zadovoljni – rekao je on.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Katara, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Tanjug