Broj krivičnih djela u vezi sa krađom struje na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u prva tri mjeseca veći je za pet puta nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.
“Pojačana je aktivnost `Elektrodistribucije` na otkrivanju nelegalnog priključivanja i krađe električne energije tako da je za prva tri mjeseca evidentirano 40, dok je lani u prva tri mjeseca bilo osam takvih krivičnih djela”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, ovo je uticalo i na rast ukupnog broja krivičnih djela, ali je povećan i procenat rasvijetljenosti krivičnih djela koji iznosi oko 67 odsto po nepoznatom počiniocu, odnosno 81,4 odsto ukupno.

“Prevencija i represija u prethodnom periodu očito su imale željeni efekat tako da je broj povratnika i maloljetnika u činjenju krivičnih djela u padu”, ocijenio je Ivanić.

Za prva tri mjeseca evidentirano je devet krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge, a u ukupno 13 slučajeva oduzeto je 110,33 grama marihuane.

“Imamo kontinuitet aktivnosti u ovoj oblasti otprilike kao u prethodnoj godini, odnosno u prosjeku se jednom sedmično izvrši oduzimanje narkotika”, naveo je Ivanić.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 22 krivična djela ili za 22,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nadležnom tužilaštvu proslijeđeno je 13 izvještaja protiv 14 lica.

“I dalje je akcenat i prioritet rada CJB-a Prijedor sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela u ovoj oblasti. Tu nije riječ o pogoršanom stanju već je u pitanju pojačana otkrivačka djelatnost policije”, istakao je Ivanić.

On je dodao da su materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist precizno utvrđene kod šest krivičnih djela i iznose 2.326.000 KM ili sedam puta više nego u istom periodu 2015. godine.

Zabilježeno je 156 prekršaja javnog reda i mira, što je za 8,7 odsto manje nego u uporednom periodu. Dogodilo se 165 saobraćajnih nezgoda, među kojima jedna sa četiri smrtno stradala lica na samom početku godine, dok u protekla tri i po mjeseca saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom nije bilo.

Na području CJB-a Prijedor u prosjeku se dnevno iz saobraćaja isključe 6,34 alkoholisana vozača.

SRNA