U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba crteža pod nazivom “Strata” međunarodno priznatog autora porijeklom iz Prijedora Radovana Kragulja.
Autor izložbe, čiji je rad ostavio značajne tragove u savremenoj umjetnosti, posebno u grafici, istakao je da izložba predstavlja dvije grupe radova, crteža na papiru iz 1993. i 2005. godine koje je doradio 2015. godine.

On je mnogobrojnoj publici na otvaranju izložbe predstavio i projekat “Pojata”, za koji je istakao da u ovo doba društvenog razvoja ima specifično mjesto.

“Riječ je o objektu koji se sastoji od dva prostora, od kojih bi jedan bio stan-atelje za gosta umjetnika iz različitih evropskih zemalja i šire, uz galeriju sa izložbenim prostorom, a drugi dio bi bio restoran sa domaćom tradicionalnom gastro ponudom”, izjavio je novinarima Kragulj.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je istakao da je ovo veliki dan za grad Prijedor jer u njemu izlaže jedan od najvećih likovnih umjetnika sa ovih prostora.

“On je jedan od onih koji podstiču mlade da se upisuju na akademiju i da se posvete ovoj vrsti umjetnosti. Kragulj je poznato ime u svijetu umjetnosti i njegova djela su u mnogim galerijama”, rekao je Pavić.

On je potvrdio i da je upoznat sa projekcijom koji Kragulj namjerava da realizuje u svom rodnom Velikom Palančištu.

“Mislim da će grad stati iza ovog projekta `Pojata` tako da autor u trajnoj uspomeni gradu ostavi svoja djela i gdje će se umjetnici moći okupljati i odložiti svoja djela”, rekao je Pavić.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je istakao da je značaj izložbe za ovu ustanovu i grad Prijedor veliki, jer je činjenica da je Kragulj imao oko 300 grupnih i samostalnih izložbi i da je izlagao širom svijeta.

“NJegovi radovi nalaze se u poznatim zbirkama u NJujorku, Londonu, Vašingtonu, član je Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i žirija prvog međunarodnig bijenala crteža na papiru”, rekao je Radonjić.

Radovan Kragulj rođen je 1935. godine u Velikom Palančištu blizu Prijedora i kao dijete preživio je Drugi svjetski rat i logor u Jasenovcu. Studirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1953-60. godine.

Od Britanskog savjeta je dobio stipendiju za pohađanje Centralne škole za umjetnost i vještine u Londonu 1962-63. godine, a zatim je i predavao u školama u Engleskoj, Belgiji i Francuskoj.

Početkom 1970-ih prvi put je posjetio Vels, nakon čega živi i radi na relaciji Vels-Pariz.

NJegove prve samostalne izložbe u Londonu, održane su na Institutu za savremenu umjetnost 1965. godine.

Ova izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 9. maja.

SRNA