Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sigurno će se suočiti sa novim sankcijama od strane Evropske fudbalske unije zbog orgijanja simpatizera Zmajeva na tribinama stadiona u Luksemburgu i Cirihu.

Piše: Slavko BASARA

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sigurno će se suočiti sa novim sankcijama od strane Evropske fudbalske unije zbog orgijanja simpatizera Zmajeva na tribinama stadiona u Luksemburgu i Cirihu.

UEFA će, poznajući njen dosadašnji rad, sigurno isprazniti kasu krovne kuće fudbala iz Sarajeva, pogotovo zbog neverovatnih političkih poruka sa duela protiv Švajcaraca. „Bh legija bosanskih ultrasa“ kako sebe nazivaju „prijatelji“ reprezentacije klicala je Kosovu i Albaniji, vređala Radovana Karadžića, a svi dobro znamo da UEFA vodi žestoku borbu protiv političkih poruka na stadionima. Pogotovo što se sve dogodilo u zemlji u kojoj je i njeno sedište.

Nacionalističko ponašanje na tribinama sa primesama šovinizma već duže vreme predstavlja balast Fudbalskom savezu BiH i to postaje zasigurno ozbiljan problem s kojim se sve nadležne strukture Saveza treba da pozabave.

Svima nam je još u svežem sećanju mržnja prema reprezentativcu Ognjenu Vranješu koja ja nastala zbog obične tetovaže. Slučajevi iz Luksemburga i Ciriha, odnosno blaćenje jedinog Srbina u startnom timu Zmajeva govore da navijačko orgijanje simpazitera reprezentacije BiH nije sklono nikakvoj vrsti tolerancije, već je zasnovano na teškom nacionalizmu.

Kakve veze imaju zastave samoproglašenog Kosova i Albanije sa BiH? Kakve veze ima Radovan Karadžić sa Švajcarskom? Kakve poruke su želeli da pošalju nacionalisti sa tribina?

Vređati je najlakše, ali treba graditi mostove, pogotovo u fudbalu koji je sklon povezivanju i toleranciji.

I dok na domaćim stadionima delegati, pogotovo oni iz Federacije BiH traže „dlaku u jajetu“ i skidaju zastave Srbije sa ograda i tribina, pogoto u Republici Srpskoj, na reprezentativnom polju se rodio takav pokret da se sve teže nositi sa njim. Zastave samoproglašenog Kosova i Albanije nikada neće biti isto za jedan deo dejtonske zemlje kao zastave Srbije za za njen drugi deo.

Sve dok je nacionalistično-šovinističkih navijača reprezentacije oko nje fudbal će uvek biti u drugom planu. A kasa Saveza sve praznija i praznija…

prijedor24h