Učmalu fudbalsku svakodnevicu u Republici Srpskoj, na svoj način, minulih dana, „razbili“ su beogradski velikani Partizan i Crvena zvezda. „Magnet klubovi“ za publiku koje je sve manje na tribinama stadiona srpskog entiteta dejtonske zemlje pokazali su još jednom svoju veličinu i potvrdili ono što svi znamo – da u Republici Srpskoj imaju armije navijača.

Piše: Slavko BASARA

Videlo se još jednom da su večiti rivali veliki i trajni.

Prvo su „crno-beli“ stigli u Banjaluku na proslavu 90. rođendana Borca, na tribinama sportskog zdanja na Trgu Republike Srpske odavno se nije okupilo 8.000 „duša“ kao u prošli petak. Fudbal je potvrdio još jednom svoju humanu misiju. Nakon meča uprava Banjalučana se odmah pohvalila da je zaradila novac kojim će da plati suspenziju zbog duga prema nekadašnjim igračima. Partizan je mnogo pomogao Borcu, vidi se iz rečenog.

Ambijent je bio za pamćenje, Banjaluka podsetila na evropsku metropolu, na momenat je zaboravljena teška situacija i grčevita borba Borca za očuvanje premijerligaškog statusa.

U nedelju na Gradskom stadionu u Bijeljini, pred 5.000 gledalaca gostovala je Crvena zvezda. Lider srpskog šampionata digao je celu Semberiju na noge, tražila se karta više. „Crveno-beli“ su odigrali meč sa prvoligašem Republike Srpske Zvijezdom 09 iz Etno sela „Stanišići“ jednim od najprijatnijih iznenađenja u tekućoj sezoni. Vredni fudbalski radnici iz Semberije za kratko vreme napravili su velike stvari, a Zvezda im je na svoj način čestitata na tome, u prvom redu na posvećenosti fudbalu.

Još jedan ambijent za dugo pamćenje, pogotovo će gostovanje Zvezde u Bijeljini pamtiti oni najmlađi koji su opsedali svoje ljubimce, slikali se, lepili sličice u album „Nebo se otvorilo“.

Utakmice kao što su bile Borac – Partizan (0:0) i Zvijezda 09 – Crvena zvezda (1:3) potrebne su fudbalu Republike Srpske. One u život vraćaju. Fudbal oživljavaju. To su, uvek, u Republici Srpskoj spektakli evropskih razmera. Kada već klubovi iz srpskog entiteta ne mogu, ili retko izlaze, u Evropu.

Partizan i Zvezda su još jednom dokazali provrženost braći preko Drine, odnosno potvrdili svoju veliku misiju koja na prostorima Republike Srpske ima ne samo fudbalski, već višestruki značaj.

Igrajući utakmice koje život znače i Zvezda i Partizan imaju ulogu srca u nedrima.

Na kraju i jedan statistički parametar – najgledaniji klub u Prvoj ligi Republike Srpske u tekućoj sezoni, Tekstilac iz Dervente u dosadašnjih 20 odigranih kola posmatralo je ukupno 5.450 gledalaca?!

prijedor24h