Aleksandar Savić (30), profesionalni šminker iz Prijedora je tokom desetegodišnje karijere uljepšao na hiljade djevojaka i žena, među kojima su i najpoznatije estradne zvijezde Svetlana Ceca Ražnatović, Vesna Zmijanac, Neda Ukraden…

– Cecu sam šminkao pred jedan njen koncert u Beču. Vesna Zmijanac traži da sve bude savršeno, bez greške i “onako kako treba”. Neda je dama od glamura i stila, koja uvijek šminkeru daje slobodu i želi da izgleda što mlađe. Uglavnom, sve ove dame, koje su toliko godina na vrhu estrade, nemaju pravo da kiksaju u pogledu šminke, a kao ličnosti su više nego normalne. Može se reći –što veća zvijezda, normalnija ličnost – otkriva Savić.

Inače, Aleksandar je prije pet godina u Beču završio američku akademiju “Make Up For Ever” za profesionalne šminkere. Sada ima licencu za rad u Evropi, Americi i cijelom svijetu što ne bi mogao sa diplomom neke od šminkerskih škola sa područja Balkana.

– Želja da postanem šminker mi se javila još u vrtiću kada sam crtao i bojio ženske likove. Sjećam se da su tete u vrtiću rekle da ću biti kozmetičar, iako tada nisam ni znao šta je to. Počeo sam da curice iz osnovne škole šminkam za male mature i onda je krenulo – pamti naš sagovornik.

On je mušterije prestao brojati prije četiri godine kada je imao preko 3.000 klijentkinja.

– Jednog dana sam oborio sopstveni rekord i za maturu našminkao 32 djevojke. Radio sam od sedam sati ujutro do 19 časova naveče i završio na infuziji… Naime, šminkerski posao je takav da nemate klasično radno vrijeme, godišnji odmor, Novu godinu, praznike… Ako ste nečiji lični šminker, angažovani ste 24 sata – kaže ovaj Prijedorčanin.

Aco navodi da je njegov zanat u mnogo čemu umjetnost što je uvidio i radeći šminku za film, televizijske spotove, svečanu šminku, bodi art…

– Bilo je osoba koje sam tako našminkao da ih rođena majka nije mogla prepoznati. Najveći kompliment je kada iz neke djevojke izvučeš najbolje, jednoj naglasiš usne, drugoj oči, trećoj sve što je lijepo na njenom licu. Zadovoljnu, energičnu, voljenu i srećnu ženu je lako našminkati, dok neke tužne tužne oči ne može prekriti i uljepšati nikakva šminka – objašnjava Savić.

On nije zadovoljan kulturom šminkanja djevojaka na ovim prostorima.

– Teško im je objasniti šta je scenska a šta šminka “za po vani” i izlaske u grad. Recimo Ceca, Neda i druge zvijezde svečanu, scensku šminku skidaju odmah nakon snimanja spota ili TV emisije. Obično imaju samo maskaru, rumenilo i sjaj za usne. Dakle, ne nose ništa pretjerano, pa bih poručio djevojkama da se u po bijela dana ne nose crveni ruž, vještačke trepavice i slično… Previše svega daje lošu sliku a i kada ste mladi stvarno vam nije potrebno puno šminke – savjetuje Aco.

Iako je imao dosta prilika da ode “vani” Savić je odlučio da uspije u svojoj zemlji, “koja nije najgora”.

– Smatram da smo mnogo lijeni. Puno pričamo i kukamo, ništa ne radimo i čak to ni ne pokušavamo. Uradio sam to protiv svih pravila i sve se srećom okrenulo u moju korist – kaže.

Političarke loše našminkane!

Savić i dalje ima želju da našminka našu poznatu glumicu Oliveru Katarinu jer je “bio i ostao fan njene ljepote”.

– Zainteresovan sam i za jednu našu visokopozicioniranu damu iz oblasti politike koja je jako harizmatična ali bi morala da poradi na šminkanju. Mislim da bi tada izgledala kao milion dolara, a tako i sama država – kaže Aco i ocjenjuje da su ovdašnje političarke generalno loše našminkane, iako je to danas imperativ u svakom javnom poslu, pogotovo šou biznisu.

Press/Bojan REČEVIĆ