Vlada Republike Srpske donijela je danas zaključak da ne prihvata Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara BiH usvojio 26. januara i zahtijeva od Savjeta ministara da je stavi van snage.

Vlada Srpske smatra da je neophodno da se o spornom djelovanju Savjeta ministara, kao i o Odluci o sistemu koordinacije izjasni Narodna skupština Republike Srpske.

Vlada je obavezala sve predstavnike Vlade Srpske i drugih republičkih organa uprave da ne učestvuju u aktivnostima u vezi sa realizacijom Odluke o sistemu koordinacije, dok se Narodna skupština ne odredi o ovim pitanjima.

U saopštenju Vlade se navodi da je danas na sjednici usvojena “Informacija o Odluci o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara usvojio 26. januara 2016. godine”.

Vlada je zaključila da se Odlukom o sistemu koordinacije od 26. januara – umjesto dogovorenog tehničkog i terminološkog prilagođavanja Odluke o sistemu koordinacije iz 2013. godine činjenici da je 1. juna 2015. godine na snagu stupio “Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te BiH, s druge” – vrše suštinske izmjene u dogovorenoj strukturi sistema koordinacije, tijelima koja su njim obuhvaćena, njihovom sastavu, načinu imenovanja njihovih članova, te po pitanju njihovog predsjedavanja.

Vlada kategorički osuđuje način na koji je Savjet ministara usvojio Prijedlog odluke o sistemu koordinacije u procesu evropskih integracija u BiH 26. januara, dovodeći u zabludu predstavnike entitetskih institucija, javnost u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice i, posebno, Evropske unije.

Vlada smatra da je takvim djelovanjem Savjeta ministara pričinjena ozbiljna šteta ne samo Republici Srpskoj, već i cijeloj BiH i njenom daljem napretku u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Јoš jednom ističući punu podršku stvaranju svih neophodnih, objektivnih pretpostavki za dalje kretanje BiH u procesu evropskih integracija, Vlada Srpske zahtijeva od Savjeta ministara da Odluku usvojenu 26. januara stavi van snage, te da se kroz pregovarački proces, u kojem bi učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, utvrđeni sistem koordinacije iz 2013. godine u najkraćem mogućem roku tehnički i terminološki prilagodi stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na sjednici je obavezan Generalni sekretarijat Vlade Srpske da Informaciju o Odluci o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara usvojio 26. januara proslijedi Narodnoj skupštini Srpske na razmatranje.

RTRS