Naše društvo ima za cilj da edukuje što više građana Srbije koji se deklarišu kao Srbi muslimanske verospovesti, kao da i širi istorijske činjenice o ovoj populaciji – poručuje Sulejman Spaho, dugogodišnji narodni poslanik u parlamentu Srbije, danas predsjednik NVO „Udruženje Srba muslimanske veroispovesti“.

Društvo koje predvodi ima za cilj da edukuje što više građana Srbije koji se deklarišu kao Srbi muslimanske verospovesti, kao i da širi istorijske činjenica o ovoj populaciji“ – kazao je Spaho srpskim medijima.

Takođe, naveo je on, cilj NVO koju predstavlja je „da približi saradnju sa braćom Srbima, ma koje veroispovesti oni bili, i da ostvarujemo zajedničke interese u skladu sa Ustavom Republike Srbije“.

„Normalno da ćemo kao drštvo više obratiti pažnju na svoje članove gde ćemo im pružati stručnu pravnu pomoć, i rešavati problema socijalne i ekonomske prirode. Probaćemo da razgovaramo sa verskim zajednicama i sa njima pokušati da rešavamo i dobijemo njihovo mišljenje o ovim istoriskim činjenicama. Želimo da objavimo knjige i druge publikacije o pitanju Srba muslimanske veroispovesti u XX veku. Takođe, organizovaćemo izradu stručnih radova u oblasti podizanja patrioske svesti celokupnog Srpskog nacionalnog korpusa“ – ističe Spaho.

срби-муслимани

Pokušaćemo, veli, da ovaj naš stav, da smo svi Srbi, bude prihvaćen, da bi se uvećao srpski nacionalni korpus, što bi i stvorilo osnovu za zajedništvom bez mržnje na ovim prostorima.

„Mi kao društvo mislimo da jedino u bratskom zajedništvu sa braćom Srbima možemo opstati na ovim našim vekovnim prostorima.
Ovo je za nas istorijski korak da učvrstimo jedinstvo među ljudima bili oni pravoslavci, muslimani, katolici ili ateisti.
Svesni smo da moramo uložiti mnogo truda i vremena da se naše ideje ostvare, vreme će pokazati da li smo koliko-toliko iskazali da smo na pravoj strani, na strani pomirenja i sveukupnog blagostanja među našim građanima, da izbacimo mržnju koja tinja vekovima i koja nam je donela sve nevolje od bede i sirotinje, pa do prokletih ratova gde je udarao brat na brata“ – podvlači bivši poslanik SRS u Skupštini Srbije.

Želimo, zaključuje ovaj Lozničanin, da slobodno kažemo komšiji da smo Srbi, a da nas on ne posmatra sa nevericom, da kažemo na svakom šalteru da smo Srbi i da budemo prihvaćeni, a ne da nas sa posmehom gledaju.

“ Ako to uspemo, naša misija je uspela“ -zaključuje Spaho.

Izvor: in4s.net