Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nedvosmisleno se divio ustaškom režimu, a dokaz tome je impresum časopisa Nezavisna država Hrvatska iz 1996. godine, odnosno članci koje u tom mjesečniku potpisuje aktealni ministar, a u kojima hvali “ustaške heroje”.

Hasanbegović je sarađivao za mjesečnik “NDH” i to u vrijeme kada ga je uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), ustaške stranke koju je osnovao poglavar, a aktuelni ministar kulture u tom mjesečniku je objavljivao hvalospjeve hrvatskoj marionetskoj vladi iz Drugog svjetskog rata.

Štaviše, u jednom od članaka o svečanom otvaranju džamije u Zagrebu, Hasanbegović otvoreno  piše o “ustašama herojima čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji”, prenosi Index.hr.

“Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih poštovalaca i sljedbenika, autentičnih hrvatskih nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put ka izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirenju, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora”, pisao je Hasanbegović.

hasanbegovicustasa

U člancima za mjesečnik “NDH” Hasanbegović se osvrće na istoriju muslimana u Hrvatskoj, posebno naglašavajući njihov kulturni i politički procvat tokom Pavelićeve vladavine.

Aktuelni ministar kulture je kao saradnik u impressumu “NDH” naveden od aprila do novembra 1996. godine, ali se kao autor pojavljuje od februara i prvog broja koji je, nakon više decenija redovnog izlaženja u inostranstvu, štampan u Hrvatskoj.

Dokaz za to je impresum NDH-a na kojem je vidljivo ime aktuelnog ministra kulture, a kojeg su objavile Novosti.

hasanbegovic_impressum

Index.hr/Press