Asocijacija ljekara Nigerije optužila je nigerijskog milijardera Ročasa Okoroču da je sa Hašimom Tačijem i zvaničnicima Turske i Hrvatske trgovao organima.

Kako prenosi “Blic“, predsjednik asocijacije Filip Ndžemanze govorio je o tome na hitnom sastanku koji je organizovan u Overiju, glavnom gradu nigerijske savezne države Imo, čiji je guverner Okoroča.

“Prvi put u istoriji jedna vlada učestvuje u trgovini organima. Vlada države Imo koristi medicinske institucije kako bi omogućila trgovinu ljudima”, tvrdi Ndžemanze.

Predsjednik asocijacije nigerijskih ljekara govorio je o nedavnim putovanjima guvernera Okoroče u Tursku, na samoproglašeno Kosovo, u Hrvatsku, u Јužnu Afriku i u azijske zemlje, prenosi “Blic”.

“Imamo posla sa međunarodnom mrežom na čelu sa Ročasom Okoročom u Nigeriji. Bivši premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači, koji je na čelu trgovine organima u Evropi, njegov je prijatelj”, rekao je Ndžemanze.

Vladina kancelarija je saopštila da su te optužbe “stara priča kojom su se bavile nigerijske bezbjednosne službe”, navodi RTS.

Јoš se navodi da je Okoroča posetio Prištinu u martu 2012. godine kada se sastao sa tadašnjim Tačijevim zamjenikom Bedžetom Pakolijem i ministrom trgovine Mimozom Kusari Ljiljom.

B92