U Pozorištu Prijedor premijerno je izvedena predstava “Audicija” prema tekstu Aleksandra Galina i u režiji Vedrana Marčete, a čiji su akteri bili polaznici omladinskog Dramskog studija “Živko Desnica”.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je nakon premijere, u ponedjeljak naveče, da su djeca bila sjajna i da ovo nije bio nimalo lak zadatak koji se pred njima našao.

– Ovo nije jednostavan tekst. Nije nimalo lak za igranje ni mnogo zrelijim i pravim glumcima, a oni su to odlično uradili. Vidjelo se to i po reakcijama publike –  naveo je Baroš.

Reditelj Vedran Marčeta rekao je da je rad na predstavi trajao oko mjesec i po dana, a predstavu je tematski odredio kao “postvarivanje”, odnosno kao kalkulaciju i snalaženje čovjeka u sistemu tržišne ekonomije.

– Radili smo naporno i nadam se da smo uspjeli da napravimo lijepu komičnu igru – rekao je Marčeta.

Jednu od zapaženih uloga imala je Jelena Gojić, koja igra Rajku Dozu, alkoholičarku i koja je izjavila da joj je ovo bila prva kompletna uloga.

– Osjećam se ispunjeno i presrećno – rekla je Gojićeva.

Osim nje, u predstavi igraju Marija Ćurčija, Sandra Macura, Gordana Dobrić, Aleksandra Vujčić, Helena Milojica, Boris Tomić, David Lajšić, Svetozar Kosanović, Stefan Radanović i Uglješa Vejnović.

Ovo je bila četvrta premijera u 63. pozorišnoj sezoni u Pozorištu Prijedor. Za petak, 12. februar, zakazana je prva repriza.

Prije početka predstave, u holu Pozorišta Prijedor otvorena je prodajna izložba ručnih radova zaštitne radionice Fondacije “Zajednički put” Prijedor, koja u saradnji sa Centrom “Sunce” okuplja osobe sa poteškoćama u razvoju.

“Ženidba” 2. aprila

Pozorište Prijedor 19. februara počinje da radi na novoj predstavi – “Ženidba”, koju će po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja režirati Snežana Udicki, gostujuća rediteljka iz Srbije, najavio je direktor pozorišta Zoran Baroš.

– Ovo je peta po redu premijera u 63. pozorišnoj sezoni koja će pred publikom biti već 2. aprila – naglasio je on.

Odmah poslije te premijere slijedi rad na još jednoj novoj predstavi.

– To je namjenski pisan tekst koji je radio književnik Muhidin Šarić, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, a predstavu će režirati Željko Kasap – naveo je Baroš.

On je dodao da je Pozorište Prijedor za njenu realizaciju dobilo 10.000 KM od Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i da premijeru ove predstave publika može očekivati u vrijeme obilježavanja Dana grada Prijedor, 16. maja.

SRNA