Prema podacima koje je objavila Federalna televizija, na teritoriji pod kontrolom IDIL-a trenutno boravi i veći broj djece iz BiH.

Za sada nema zvaničnih podataka da li su se bh. vlasti bavile odvođenjem djece na ovo ratište, ali prema dostupnim podacima na teritoriji koju kontroliše IDIL trenutno živi 29 bračnih parova sa ukupno 70 djece.

Amir Selimović je odveo petomjesečnu bebu koju je dobio u braku sa Melihom Delić. On je uputio poziv da i drugi svoju djecu dovedu na teritorij pod kontrolom IDIL-a.

Među bh. djecom koji su otišli na ovo ratište je i Zubejr Imširović koji je imao samo 16 godina kad je poginuo boreći se u redovima IDIL-a. Njega su sa maloljetnom sestrom u Siriju odveli otac Muharem i majka Edina u februaru prošle godine.

Dževad i Fata Hodžić iz Gornje Maoče u Siriju su odveli troje maloljetne djece. Јedna od poznatijih bh. porodica u Siriji je i ona Amira Džinića koji potječe iz mjesta Ošve kod Maglaja. On je u Siriji sa suprugom Emirom i devetero djece, a najmlađa kćerka nije imala ni godinu dana kada su joj roditelji došli u Siriju dok je najstariji Amar bio punoljetan te se odmah priključio IDIL-u.

Zajedno s njim je u redovima IDIL-a borio se i 16-godišnji Hamza, kojeg je na ratište odveo očuh Emir Ališić zajedno sa kompletnom porodicom (suprugu i dvoje djece te dvoje djece iz supruginog prethodnog braka).

I Edin Pečenković je u Siriju otišao sa maloljetnim sinovima koji su se priključili IDIL-u. I Seid Čolić je cijelu porodicu odveo u Siriju gdje je poginuo.

Sead Zahirović iz Donjeg Vakufa u Siriju je odveo petero djece starosti između 10 i 18 godina.

Većina odlazaka sa porodicama i djecom bilježi se u 2014. godini. Takođe, nije poznato šta se desilo sa porodicama onih koji su poginuli u Siriji.

FTV/RTRS